MAGAZIN PREPORUKA

MAJKA HRABROST STIGLA U BAR: Ana i Vukota Đoković dokaz da su čuda moguća

Foto: Petar Marković / RAS Srbija

Čuda se ipak dešavaju. To dokazuje i životna priča Ane Đoković (32) iz Bara čiju su odluku da rodi dijete, uprkos raku grlića materice, mnogi ljekari osudili. Nakon dva i po mjeseca borbe njenog sina i nje, uspjeli su sve da prebrode i juče su se uputili svojoj kući, piše ,,Blic“.
Vukota je rođen sa svega 1.300 grama u 27. nedjelji trudnoće. Juče ga je mama, sa najvećim osmijehom na svijetu, izvela iz Instututa za neonatologiju, gdje je proveo dva i po mjeseca i napredovao do 3.200 grama.
Nakon problema sa disanjem, male težine pri rođenju, njegovo zdravstveno stanje je sada potpuno stabilizovano, dok je Ani ostala samo još jedna doza hemoterapije.
,,Zaboravili smo sve loše stvari”
– Jako sam uzbuđena, jer idemo kući. Zaboravljamo sve te, da kažem, loše stvari, koje su u stvari donijele nešto lijepo. Idem sa Vukotom i mojim mužem kući. Danas je cijela planeta moja – nasmijano priča Ana Đoković za ,,Blic”.
Dobra i loša vijest u istom danu
Ana je u četvrtom mjesecu trudnoće, krajem februara, prvi put čula otkucaje srca njene bebe. Istog tog dana ljekari su joj saopštili strašnu dijagnozu – invazivni karcinom grlića materice.
U tom trenutku tumor joj je bio veličine oko 3 centimetara, a mišljenja ljekara, bila su podijeljena. Neki su joj predlagali prekid trudnoće, imala je čak i konzilijarnu odluku za to, dok su joj drugi savjetovali da ipak može da izgura, barem do sedmog mjeseca.

Foto: Petar Marković / RAS Srbija

Život joj je visio o koncu
Odlučila se da rodi, iako je za mnoge to bilo neodgovorno. I nakon toga nije sve išlo po planu. Sredinom maja, u 27. nedjelji trudnoće, Anino zdravstveno stanje se naglo pogoršalo. Život joj je visio o koncu. Obilno krvarenje ljekari u Kliničkom centru Podgorica nisu mogli da zaustave.
Brzo su odlučili da je avionom prebace u Beograd, i u roku od sat vremena ona je već bila u Ginekološko-akušerskoj klinici ,,Narodni front”. Naši ginekolozi uradili su hitan carski rez, a nakon toga izvadili su joj ogroman tumor, ali i matericu, piše ,,Blic“.

Majka hrabrost – Ana Đoković u porodilištu ,,Narodni front” u Beogradu (Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija)

Životna borba malog Vukote
Mali Vukota, težak svega 1.300 grama, brzo je prebačen u Institut za neonatalogiju. I tada je počela njihova druga borba za život.
– Njegov oporavak, za bebe koje su rođene prije vremena, bio je dobar. Prvo je bio u intenzivnoj nezi, imao je i problema sa disanjem. Ali, sa 1.300 grama, koliko je imao pri rođenju, danas iz bolnice izlazi sa 3.200 – ponosno kaže Ana.
Kako je njen sin napredovao, tako je i ona bila sve bolje. Prvi nalazi, nakon operacije, pokazali su da nema nijednu malignu ćeliju.
– Rezultati na magnetnoj rezonanci bili su odlični. Iz prventivnih razloga propisana mi je radioterapija i hemoterapija. Za ova dva i po mjeseca, radnim danima sam išla na terapiju u Podgorici, a onda sam vikende provodila u Beogradu sa sinom. Ostala mi je još jedna hemoterapija i završila sam i sa tim – kaže Ana.
Od samog početka znala je da je situacija ,,čupava”, ali je isto tako znala da će sve ispasti dobro.
– Čuda se dešavaju, a u ljubavi i vjeri je zaista sve moguće – poručila je Ana.
Izvor: Blic.rs

2 Responses to MAJKA HRABROST STIGLA U BAR: Ana i Vukota Đoković dokaz da su čuda moguća

  1. Milun

    01.08.2017 u 22:08

    “Pregaocu Bog daje mahove!” Na zdravlje i veselje kući Đokovića.

  2. Danijela

    01.08.2017 u 23:51

    Bravo majko hrabrosti.Bravo sve lijepe zelje takvoj zeni, djecaku pa i ocu podrsci!!!!