DOM PREPORUKA

RECEPTI: Musaka od patlidžana

Sastojci: 2-3 patlidžana srednje veličine, 500 g mljevenog mesa, 1 crni luk, so, biber, sjeckani peršun, ruzmarin

Smjesa za pohovanje: 1 šolja brašna, mlijeko/mineralna voda, malo soli, prtohvat bibera, 1 jaje

Za prelivanje: 2 jajeta, oko 3 dl mineralne vode, malo kačkavalja za posipanje

Priprema:

Patlidžane oljuštite i isjecite na tanke šnite, zatim posolite i ostavite da odstoje desetak minuta. Patlidžani će za to vrijeme pustiti sok, slobodno ga upijte kuhinjskim papirom.

Napravite gušću smjesu kao za palačinke (sa vodom ili mlijekom po želji). Isječene patlidžane spuštajte jedan po jedan u pripremljenu smjesu i pržite na zagrijanom ulju da fino porumene sa obje strane. Izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Pripremite nadjev, na malo ulja propržite sitno sjeckani crni luk da postane staklast. Dodajte mljeveno meso i začine po ukusu, dinstajte sve zajedno desetak minuta. U dublju posudu za pečenje poređajte najprije red patlidžana, a odozgo rasporedite polovinu mjesnog nadjeva. Postupak ponovite još jednom, neka na vrhu budu preostali patlidžani.

Musaku prelijte razmućenim jajima i mineralnom vodom, te pospite naribanim sirom. Stavite u zagrijanu rernu i pecite na 200 C oko 30 minuta da se sir fino rastopi. Poslužite toplo ili mlako uz kisjelu pavlaku po želji. Prijatno! 🙂


Napomena: umjesto u smjesi za palačinke, patlidžane možete pohovati i na uobičajeni način (malo brašna i razmućeno jaje). Međutim, na ovaj način dobijete vrlo ukusne šnitice koje možete poslužiti i kao samostalan obrok uz neku salatu.
Izvor i foto: La cuisine creative