MAGAZIN SLAJDER

SLAVEN KNEZOVIĆ U OGLEDALU: Koncert u Kristalnoj dvorani u Kanu zauvijek ću pamtiti

Sa klapom Alata na koncertu u KIC-u povodom 25 godina Knezovićevog rada

Današnji gost rubrike MNE magazina ,,U ogledalu” Slaven Knezović već 25 godina tka emocije u muzici. Dobitnik je mnogih prestižnih priznanja, među kojima izdvaja evrovizijsku ,,Marsel Bezanson” za pjesmu ,,Zauvijek moja”.
Uspjeh leži u činjenici da, kako kaže, u poslu insistira na kvalitetu. U privatnom životu, porodica je na prvom mjestu i trudi se da brigu i ljubav koju je imao od roditelja, prenese na svoju djecu.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

– Djetinjstvo me uvijek asocira na bezbrižnost, slobodu mašte, igre, posebno u vremenu one stare države gdje se zaista živjelo skromno ali spokojno i harmonično. Briga i ljubav porodice o vama, a to sada, nadam se, kao roditelj pokušavam i ja prema svojoj djeci.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

– Naravno, to je u stvari bila đačka stipendija koju sam ljubomorno čuvao i kupio bicikl.

S snimanja spota za pjesmu Zavedi me – Imanje Knjaz

Na čemu insistirate u poslu?

– Kod nas je u svim profesijama hronični problem preplitanja i miješanja posla i privatnosti. Uvijek insistiram na kvalitetu u poslu rizikujući konflikt sa ljudima koje privatno poznajem i koji se obavezno ljute kada insistiram na tom principu. Oni koji me poznaju i koji su sarađivali sa mnom poslovno znaju da pričam istinu!

Sa Stefanom Milenkovićem

Koju knjigu/film biste preporučili?

– Pročitao sam mnogo knjiga, kao i odgledao mnogo filmova ali oni su uglavnom žanrovski vezani za muziku. Možda film ,,Amadeus” Miloša Formana koji sam gledao više puta.

Koje jelo najviše volite?

– Nemam favorite među jelima i sve što je ukusno i dobro spremljeno sa uživanjem jedem.

Sa Majom Odžaklievskom Knezović je snimio pjesmu ,,Ruža uvela”

Šta je potrebno za pravu ljubav?

– Instinkt, emocije i, naravno, maksimu koju ponavljam stalno ,,za ljubav je potrebno dvoje”, pa iz toga proizilazi mnogo razumijevanja i zajedničkih odluka.

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

– Volfgang Amadeus Mocart. Toliko je muzike stvorio a preminuo mlad, ko zna da je duže poživio kakvu bi muziku danas imali od njegovog genijalnog uma i emocija koje je dao muzici.

Saprijateljima

Putovanje koje pamtite?

– Mnogo sam putovao, a i sada kada imam priliku poslom ili privatno. Ali ću uvijek pamtiti boravak u Francuskoj gdje sam kao student predstavljao Crnu Goru u svjetskom orkestru mladih muzičara. Imao sam turneju po cijeloj Francuskoj a izdvojio bih i koncert u Kristalnoj dvorani u Kanu gdje je u prvom redu bio predsjednik Francuske Fransoa Miteran.

Pjesma Vašeg života je?

– Mnogo sam ih napisao i nadam se tek ću još da napišem pa ne bih izdvojio nijednu posebno. Ono što je istina, da publika sama prihvati sve te note kao svoje, to bi onda bila ,,Zauvijek moja” sa Eurosonga iz Ukrajine 2005. godine koja se i danas rado sluša.


Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva