DRUŠTVO PREPORUKA Uncategorized

JAK ZEMLJOTRES U GRČKOJ I TURSKOJ: Poginulo dvoje, najmanje 200 povrijeđenih

Snažan zemljotres magnitude 6,7 po Rihteru pogodio je sinoć Egejsko more, tačnije područje između turskog ljetovališta Bodrum i grčkih ostrva. Najmanje dvije osobe su poginule na grčkom ostrvu Kos, gdje se potres i najače osjetio, a ima najmanje 200 povrijeđenih u priobalnim gradovima Turske i Grčke.

Gradonačelnik Kosa Jorgos Kirtsis potvrdio je da su poginuli strani državljani, a kako javlja Gardijan u pitanju su jedna osoba iz Turske i jedna iz Švedske. Najvjerovatnije su poginuli kada se krov obrušio na bar u jednom hotelu.

Kako se navodi, zemljotres se dogodio u 22.31 po srednjeevropskom vremenu, prenosi Rojters.

Potresi su se dogodili u blizini velikih turističkih centara, u blizini obale Egejskog mora, u ranim jutarnjim satima u petak, rekli su nadležni iz Turske i Grčke.

Povrijeđeno je oko 200 ljudi, oko 120 na ostrvu Kos i 70 u Turskoj. Zemljotres se osjetio i na ostrvu Rodos u Grčkoj.

-Bili smo preplašeni i odmah smo izašli iz hotela- rekao je jedan od gostiju sa Rodosa agenciji AFP.

Iz geološke službe Sjedinjenih Američkih Država (USGS), koja prati zemljotrese, rečeno je da se radi o plitkom zemljotresu, na samo 10 kilometra od morskog dna, sjeverozapadno od primorskog grada Marmaris. Epicentar je na samo 20 kilometra od turskog odmarališta Bodrum, 16 kilometara istočno-sjeveroistočno od Kosa.