MAGAZIN PREPORUKA

TIVAT: Jahta američkog tajkuna od 200 miliona dolara u Porto Montenegru

Ultra luksuzna 95-metarska megajahta “Kismet“ u vlasništvu Šahida Kana, američkog tajkuna pakistanskog porijekla, uplovila je u Porto Montenegro.

Sa cijenom od čak 200 miliona dolara i cijenom čartera od 1,6 miliona “Kismet“ je jedno od najskupljih privatnih plovila na svijetu.

Šahid Kan vlasnik je korporacije “Flex N Gate“ za proizvodnju auto djelova, NFL prvoligaša “Džeksonvil Džeguarsa“ i člana engleske Premijer fudbalske lige “Fulam“.

Bogatstvo ovog Pakistanca koji ističe da mu je prvi posao u SAD bilo pranje suđa, procjenjuje se na 7,5 milijardi dolara i na Forbsovoj je listi najbogatijih u Sjedinjenim Državama.

“Kismet“ je sagrađen 2014. u čuvenom brodogradilištu Lursen, dizajn jahte potpisuje Espen Oeino, a enterijera, koji je u persijskom stilu i Art dekou – Rejmond Lengton.

Jahta posjeduje sve moguće detalje luksuza u kojima može uživati 12 putnika u koje opslužuje 28 članova posade.

Pored svih ostalih detalja koje više manje posjeduju slična super luksuzna plovila, “Kismet“ raspolaže sa velikim ovalnim otvorenim bazenom na gornjoj palubi sa džakuzijem, SPA sadržajima do kojih se stiže liftom, kao i dva “video zida“ za gledanje filmova i igranje video igrica.

Dobitnik je nagrade “Superjaht“ za 2015. godinu i nasljednik je jahte koja se takođe zvala “Kismet“ a sada “Global“ koju je Kan u međuvremenu prodao kompaniji “Moran Yacht and ship“.

Nije isključeno da Kan koji posjeduje između ostalog i jedan od većih lanaca prodavnica elektronske opreme i posluje sa kuvajtskom “Al Jakut“ grupom i sam sa jahtom došao u Tivat kao gost novih vlasnika Porto Montenegra, državnog fonda Ujedinjenih Arapskih emirata „ICD“.

Sa Dubaijem ga veže i dio djetinjstva koje je tamo proveo, jer je, kako piše u biografiji, njegov otac sedamdesetih godina bio jedan od osnivača Ratne mornarice Emirata.

Izvor: cdm.me