PREPORUKA SPORT

REKORDAN TROFEJ: Federer vladar Vimbldona, Čilićeva borba u suzama

Rekordi postoje da bi se rušili, a u tenisu niko to ne radi tako dobro kao Rodžer Federer. Sjajni Švajcarac se okitio osmom krunom Vimbldona, što niko prije njega nije uspio, pobjedivši Marina Čilića sa 6:3, 6:1, 6:4.

Neponovljivi teniser iz Bazela pokazao je u finalnom meču na londonskoj travi da mu ni godine (uskoro puni 36) ne predstavljaju problem. Odigrao je Federer kao mladić ovo finale i bez mnogo muke osvojio ukupno 19. grend slem trofej.

Istini za volju, Marin Čilić se povrijeđen suprotstavio šampionu, čak je i u suzama servirao tokom drugog seta, a u pauzi između drugog i trećeg je morao da zatraži i medicinsku pomoć ne bi li mu bolovi u stopalu minuli. Ipak, nije imao snage, a ni umjeća, da spriječi trijumf novog rekordera Vimbldona, poslije sat i 42 minuta.

Federer je prvi set riješio u svoju korist uz dva brejka. U petom gemu je stigao do prednosti, a u devetom je materijalizovao koristeći drugu set loptu – 6:3.

Drugi set je bio još kraći, trajao je 25 minuta (12 kraće od uvodnog), i takođe je odlučen uz dva brejka. Čilić je izgubio servis već u drugom gemu, u šestom je Federer ponovo upisao brejk, a onda s tri laka poena stigao do 6:1.

Pomoć ljekara očigledno je prijala Hrvatu, pa je u trećem setu djelovao sigurnije na terenu, bio je ravnopravan rival, čak je i spasio brejku loptu u trećem gemu. Jednostavno, pokušavao je da ostane u meču, koliko god to bilo teško zbog raspoloženog rivala i posebno naporno zbog povrijeđenog stopala.

Ipak, Čilić je poklekao u sedmom gemu. Federer je ostvario brejk, poveo 4:3 i krenuo ka konačnom trijumfu. Odmah je iskoristio svoj servis i stavio ogroman teret na suparnika. Hrvat je osvojio servis gem, produžavajući borbu na Centralnom terenu Ol Ingland kluba. Borbu koja je, međutim, trajala samo još nekoliko minuta. Toliko da Švajcarac odservira za 6:4 i osvoji trofej, osmi u karijeri, najprestižnijeg turnira. Šampionski – asom.

Niko kao Rodžer Federer.

Izvor: blic.rs