ART SLAJDER

MNE MAGAZIN U NOVOM SADU: ,,Killersi” napravili čaroliju

Foto: Rob Loud

Ako se po Nultom danu ,,Exit” poznaje, onda je do 9. jula na pomolu festival za pamćenje.

Dobre vibracije sinoć su na binu donijeli jedinstveni sastavi ,,Jonathan”, ,,Van Gogh”, ,,Teachers” i ,,The Killers”.

Riječki sastav ,,Jonathan” na pravi je način je otvorio noć otpjevavši autorske numere.

Uslijedio je nastup ,,Van Gogh”-a koji je donio svojstvenu energiju i poruku. Međutim, frontmen benda Zvonimir Đukić nije bio zadovoljan reakcijom publike na njihovu energiju i najveće hitove, pa je odlučio da je razmrda.

– Al’ ste fini, ko u pozorištu – rekao je Đule.

Publika mu je na to odgovorila držanjem ritma rukama u pjesmi ,,Za godine tvoje” i zapjevala, što je značilo da žurka može da počne.

– Hvala Exitu. Uvijek postoji izlaz – poručio je Đule, a onda preskočio ogradu i ušao u publiku odakle je zapjevao ,,Brod od papira”.

Uslijedile su ,,Spisak razloga”, ,,Neko te ima noćas” i ,,Ludo luda”.

Publika je sve vrijeme plesala i pjevala.

– Sjetimo se onih koji nisu sa nama. Gdje god da ste, neka vas anđeli čuvaju i prate. Voli vas ,,Van Gogh” – bila je Đuletova poruka za kraj, uz pjesmu ,,Anđele, moj brate”.

Potom su pravo iz Bruklina stigli i ,,Teachers'”-i.

– Možemo li da sviramo? Iz Bruklina smo. Obožavamo Srbiju! Bili smo u Nišu, Užicu – rekao je pjevač grupe Ben Bronfman.

Publika je odlično prihvatila njihov specifičan zvuk i pozdravljala ih zasluženim aplauzom nakon svake pjesme.

– Srećni smo što smo ovdje. Ovo je veliki blagoslov za nas – kazao je Bronfman.

Sjajni set završili su još jednom autorskom numerom ,,Ocean”.

Foto: Rob Loud

Nakon njih, na binu su se, pozdravljeni gromoglasnim aplauzom, popeli članovi grupe ,,The Killers”. Konfete i pjesma ,,The Man” sa predstojećeg albuma označili su početak nastupa.

– Mi smo ,,Killers”-i – predstavio je bend frontmen Brendon Flauers.

Nakon pjesama ,,Somebody told me”, ,,Spaceman” i ,,The way it was”, harizmatični Flauers je, pored izvanrednog glasa i sviranja, oduševio publiku još jednim ,,kecom iz rukava”.
– Ćao, Srbija – rekao je na srpskom.

Onda je nastavio na engleskom ,,You know what they say?” (Znate kako kažu?). Potom se opet vratio na srpski – Bolje ikad nego nikad!

Ovo je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Dodao je da je prošlo puno, a onda dao obećanje: ,,Mogu da vam obećam da neće proći 14 godina, pa da se vratimo.”

Foto: Rob Loud

Publika je pjevala sve pjesme, od početka do kraja, što je impresioniralo Flauersa. Ređale su se numere ,,Smile”, ,,Bling”, a onda je red došao i na ,,Human” kada je publika na Petrovaradinskoj tvrđavi ,,eksplodirala”. Ovo je impresioniralo i ostale članove, pa su tako srećnici iz prvog reda dobili palicu za bubanj koju je bacio Roni Vanuči i trzalicu za gitaru koju je bacio Dejv Kening.  Njih je dvojicu, posebno Keninga, za solaže publika nagrađivala dugim aplauzima.

Foto: Rob Loud

– Znate li ovu? Dokažite – oglasio se Flauers, koji je tokom cijelog koncerta se peo na zvučnike i imao izuzetan kontakt s publikom.

I publika se oglasila i pokazala da itekako zna pjesmu ,,Runaways”.

Na bis su otpjevane ,,Shot at night”, ,,Jenny”, jer kako kaže Flauers ,,nismo došli do Beograda, pa do ,,Exit”-a, da ne odsviramo ,,Jenny””, ,,When you were young” kada su ruke bile podignute u vazduh i ,,Mr Brightside”.

Američka zastava vijorila se tokom njihovog nastupa, mobilni telefoni bili su uključeni, ,,Killers”-i i publika bili besprekorni.


Direktor ,,Exit”-a Dušan Kovačević sinoć je na javnoj panel diskusiji kazao da je zadatak i cilj ,,Exit”-a da ujedini narode. Ima li ljepšeg načina sjedinjenja od umjetnosti, od muzike pune divnih poruka i pozitivne energije, nade u bolje sjutra, za muziku i za svijet? Tako je bilo sinoć – ,,Exit” je okupio  svijet. Bili su tu posjetioci iz Španije, Velike Britanije, Italije, Amerike, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i drugih. Svi tu da proslave početak ,,Pedeset godina od Ljeta ljubavi”, ljeta u kojem se borilo za ljubav, ujedinjenje, mir i slobodu. To je pokazao ,,Exit” sinoć.

Tekst i foto: B.R.