DRUŠTVO

UNIVERZITET: Upisi na fakultete kasne, brucoši u neizvjesnosti

Kašnjenje s upisom na prvu godinu fakulteta, uzrokovano reformom obrazovanja, poremetilo je planove mnogim budućim akademcima, pišu Dnevne novine.

Budući studenti kažu da su u neizvjesnosti, jer ne znaju kada će tačno moći da predaju dokumenta za upis na prvu godinu studiju, a mnogima su i planovi za ljetnji rasput pod znakom pitanja.

Naime, zbog usvajanja novog Zakona o visokom obrazovanju, koji je zeleno svijetlo dobio tek na posljednjoj sjednici Vlade, kasni i upis u odnosu na prethodne godine.

Iako su svršeni srednjoškolci zabrinuti, iz Ministarstva prosvjete uvjeravaju da razloga za brigu nema i da će studijska godina početi na vrijeme.

-Ne postoje zakonom propisani rokovi za upis na prvu godinu studija tj. predaju dokumenata, samo ustaljena praksa. Studijska godine će otpočeti na vrijeme tj. u septembru/oktobru, u skladu sa akademskim kalendarom. Procedura upisa će se sprovoditi na ustaljen način, u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima – kažu u Ministarstvu.

To, međutim, ne umiruje budućeg akademca Nikolu Vukovića, koji za Dnevne novine kaže da mu je odgađanje upisa poremetilo mnoge planove koje je imao za ljeto.

-S obzirom da je upis prethodnih godina uvijek bio krajem juna, htio sam da sredinom jula odem na putovanje u Brazil. Upisujem ekonomiju i mislim da narednih godina neću imati priliku za tako nešto zbog ispitnih rokova. Sve je bilo isplanirano, a sada ne znam da li ću stići – požalio nam se Vuković.

Ni budućoj pravnici Vesni Đurović nije lako palo odlaganje upisa.

-Nijesam sigurna da ću se upisati i planirala sam da možda u drugom krugu konkurišem na drugom fakultetu. Sve je neizvjesno. Ionako imam tremu zbog upisa, a činjenica da ne znam kad će biti je povećava – zabrinuta je Đurović.

Iz resora Damira Šehovića pojasnili su da će odluka o datumu upisa biti donijeta nakon stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom listu, međutim, uvidom u isti, utvrdili smo da paket zakona o obrazovanju koji je Vlada usvojila prošlog četvrtka, još nije objavljen.

Izvor: Dnevne novine/cdm.me