DOM PREPORUKA

RECEPT: Sladoled Aljaska

Ledena poslastica u pjenastom ,,kaputiću” od bjelanaca je elegantan desert poslužen na malo drugačiji način. Svi ukusi su dobro poznati, izaberite bilo koji omiljeni sladoled, napravite mekanu biskvitnu podlogu i sve obilno ušuškajte u smjesu za puslice – izmamićete osmijehe gostima i poljupce! 🙂

Sastojci (za sladoled): 125 ml mlijeka, 125 slatke pavlake, 3 žumanca, 60 g šećera, 1 vanilin šećer, 200 g malina (ili nekog drugog voća)

Biskvit: 3 jaja, 3 kašike šećera, 3 kašika brašna, malo naribane limunove korice

Šam od bjelanaca: 3 bjelanceta, 150 g šećera, malo limunovog soka

Priprema:

Zagrijati mlijeko i slatku pavlaku sa kesicom vanilin šećera (još bolje sa štapićem vanile). Umutiti žumanca sa preostalim šećerom i malo hladnog mlijeka, pa sipati u tankom mlazu u zagrijano mlijeko i pavlaku. Kuvati vrlo kratko, pazeći da ne provri, zatim pomjeriti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Voće ispasirati u fini pire i umiješati u ohlađenu kremu. Staviti u zamrzivač na hlađenje i povremeno promiješati kako bi se razbili kristalići leda.

Pripremiti biskvitnu podlogu. Umutiti pjenasto bjelanca i šećer, dodati žumanca, malo naribane limunove korice i na kraju umiješati brašno. Ispeći koru u manjem plehu, pa kad se ohladi isjeći je na veće krugove. Na svaki krug od tijesta nanijeti poluohlađeni sladoled i kašikom oblikovati kupu. Sve ponovo vratiti u zamrzivač da se lijepo stegne, a u međuvremenu pripremiti šam od bjelanaca.

Umutiti čvrst šam od bjelanaca i šećera sa malo limunovog soka. Uz pomoć šprica ili kašikom rasporediti umućena bjelanca preko sladoleda. Sladoled staviti u prethodno zagrijanu rernu i peći 5-6 minuta na 180 C. Kad bjelanca počnu da rumene, odmah izvaditi i poslužiti.

Prijatno! 🙂

Izvor i foto: La cuisine creative