PREPORUKA SPORT

3X3: Košarkaši Srbije u Nantu odbranili svjetsku titulu

Foto: FIBA

Srbija je odbranila svjetski tron! Ono što su basketaši uradili u Kini prošle godine ponovili su danas u Nantu (Francuska). U četvrtfinalu je pala selekcija SAD (17:14), u polufinalu domaćin Francuska (22:11), a onda u finalu Holandija – 21:18.
Holanđani su krenuli sigurnije i poslije dva minuta igre poveli sa 5:2. Majstorović je to prekinuo pogotkom uz faul i realizovanim bacanjem. Snažni i visoki Rozental (213cm, 117kg) je pravio velike probleme srpskim igračima u reketu.
Koliko je to bila prednost za Holandiju toliko je bila i mana, jer se mučio sa čuvanjem naših brzih igrača što je Majstorović kaznio trojkom za 8:6.
Šelvis je vratio svoj tim u igru, Bulut se uključio i poentirao upravo preko njega, Majstorović pogodio za dva, a zatim uz Buluta napravio seriju za velikih 15:10 na nešto više od četiri minuta do kraja. Najveću borbu su vodili upravo Dušan i Rozental, a najbolji srpski basketaš je svoje iskustvo i umeće znao da pokaže.
Kada su Holanđani sa osam faulova ušli u bonus (dva bacanja za svaki sljedeći faul) Srbi su to znali da iskoriste i da čuvaju (18:13). Šelvis nije planirao da odustane, pogodio je za dva, a zatim još jednom poentirao i vratio svoj tim u igru na oko dva minuta do kraja (18:16).
Majstorović je pogodio poslije prodora, Šelvis ponovo dao za dva, Majstorović bio uspješan iz teške situacije, a Savić odličnom odbranom natjerao rivala na grešku, pa je na 50 sekundi prije kraja Srbija imala dva poena prednosti (20:18).
Bulut je tada preuzeo odgovornost, napravio fenomenalnu fintu, izbacio čuvara i košem donio novo zlato Srbiji, treće na posljednja četiri Svjetska prvenstva – 21:18.
SASTAV
Srbiju su u Nantu predstavljali Dušan Domović Bulut, Marko Ždero, Dejan Majstorović i Marko Savić.
Izvor: novosti.rs