DOM PREPORUKA

KUĆNI LJUBIMCI: Ove stvari su veoma opasne za ljubimce

Veliki broj kućnih ljubimaca završi kod veterinara onda kada pojedu nešto što nije trebalo. Psi su, uglavnom, skloni da žvaću sve što im padne pod njušku. Oni, za razliku od mačaka, vole i slatko, što je veliki problem budući da se vještački zaslađivači danas stavljaju u sve.

Ovo su stvari koje nipošto ne bi trebalo da dospiju u usta vaših kućnih ljubimaca.

Tablete

Brojni ljekovi sadrže sastojke koji mogu ozbiljno da ugroze zdravlje ljubimaca. Ozbiljan problem sa tabletama može da bude i njihova veličina, pa se trudite da ih ne ostvljate na nekom mjestu koje je dostupno ljubimcu.

Baterije

Baterije mogu da budu toliko male, da čak i mačke mogu da ih progutaju. I psi i mačke vole da grizu ono sa čime se igraju, pa u slučaju baterija može da dođe do curenja opasnih hemikalija u usnu šupljinu ljubimca, kao i u jednjak i želudac.

Čokolada

Čokolada je otrovna za ljubimce. Vrlo lako može da se desi da je zaboravite na stolu, pa tako postaje lako dostupna životinjama. Uvijek je važno obratiti pažnju da do toga ne dođe.

Sredstva za pranje i čišćenje

Deterdženti i sredstva za pranje sudova bi trebalo držati zatvorene u ormanima i vitrinama, da ne bi došlo do neželjenih posljedica. To je naročitno važno ako su u pitanju tablete i kesice.

Naftalin

Naftalin je otrovan za pse i mačke i izazva povraćanje, proliv i povećano vršenje nužde. Ukoliko se unese u organizam, može da izazove i opasne grčeve.

Izvor: b92.net