ART

BIJELO POLJE: Počeo 47. Festival dramskih amatera Crne Gore

Predstavom Bjelopoljskog pozorišta ,,Da li je to bila ševa“ koju je po tekstu Efraima Kišona režirao Goran Bjelanović, počeo je 47. Festival dramskih amatera Crne Gore.

Otvarajući festival, glumac Muamer Kasumović je kazao da je tradicija pozorišta u Bijelom Polju duga skoro pola vijeka najveće priznanje kvaliteta i izrazio nadu da će se već sljedeće godine to pozorište proglasiti profesionalnim.

“Moj mentor Mustafa Nadarević je imao običaj da kaže amateri su osnova glume. Starije kolege se sjećaju da ima jako puno glumaca koji su bili u bivšoj Jugoslaviji veliki, a koji nikada nijesu završili akademiju. Potekli su iz malih sredina kao što je Bijelo Polje. Zato se nadam da ćemo zbog tradicije koja ovoliko dugo traje već sljedeće godine ovdje imati profesionalno pozorište. Gotovo svi oni koji su postali veliki glumci uvijek su u jednom periodu života osjetili draž amaterskog bavljenje glumom”, kazao je Kasumović.

Na festivalu koji će trajati do 18. juna svoje produkcije predstaviće 14 pozorišta. Za festivalske nagrade u konkurenciji je njih 13. Kako je kazao selektor festivala Isko Mulabegović, to je rekordan broj.

“Prijavio se rekordan broj predstava i mene ova 2017. podsjeća na daleku 1977. godinu kada sam ja počinjao i kada je bilo otprilike isto toliko prijavljenih predstava. Publika će biti u prilici da vidi cijelu plejadu mladih glumaca koji će narednih dana prodefilovati scenom bjelopoljskog pozorišta. Taj kvantitet je i garancija kvaliteta koji će se pokazati vrlo brzo. Nadam se da će i mnogi glumci koji sada nemaju neke kreacije, u sezonama koje će uslijediti biti i nosioci repertoara u njihovim amaterskim pozorištima”, kazao je Mulabegović.

On je podsjetio da je festival dramskih amatera u Bijelom Polju iznjedrio velike dramske stvaraoce, kao što su Žarko Laušević, Mima Karadžić, Jagoš Marković, Željko Sošić, Emir Ćatović, Petar Novaković i mladi Omar Bajramspahić. Sve to je, kako je istakao Mulabegović, garancija za kvalitet.

Bjelopoljskoj publici predstaviće se ansambli iz Podgorice, Nikšića, Bara, Danilovgrada, Berana, Mojkovca, kao i Bijelog Polja. Ovogodišnje izdanje festivala obilježiće žanrovska raznolikost.

“Ono što je jako interesantno i što me posebno raduje jeste da ćemo biti u prilici da uživamo u produkciji nevladinih organizacija i srednjih škola, vidjećemo mlade, talentovane glumce i glumice od kojih će zavisiti ukupna dramska umjetnost Crne Gore”, najavio je Mulabegović.

Predsjednik žirija 47. Festivala dramskih amatera je reditelj i bard crnogorskog pozorišta Blagota Eraković, a članovi su mladi reditelj Danilo Marunović i glumac Moamer Kasumović.

U okviru pratećeg programa festivala koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje, a u organizaciji Centra za djelatnosti kulture „Vojislav Bulatović Strunjo“, sinoć je otvorena i izložba slika akademske slikarke Paše Gicić.

Izvor: cdm.me