DOM PREPORUKA

VASPITANJE: Kako se izboriti sa lijenim djetetom?

Lijenost baš i nije jedna od osobina sa kojom biste voljeli da vaše dijete odraste. Čak smo sigurni da, ukoliko ste je i primjetili kod vašeg djeteta, želite da je iskorijenite dok ne postane duboko usađena navika.

Evo nekoliko stvari koje možete da uradite kako bi vaše dijete prevazišlo lijenost:

Budite dobar primjer

Kao i kod svega drugog, prva stvar da dijete nečemu naučite je da i sami budete dobar primjer. Teško ćete djetetu objasniti vrijednost i značaj dobrih radnih navika ako ih i sami ne pokazujete. Ako vas dijete nikada ne vidi kako radite, ono nema na koga da se ugleda. Ne morate biti zaposleni da biste bili dobar primjer. Ovo se odnosi i na sređivanje kuće kao i na brigu o porodici, sve su to validni primjeri rada.

Imajte očekivanja od vašeg djeteta i iskažite ih

Djeca se uglavnom trude da ispune očekivanja roditelja. Da bi to mogla da rade, treba da znaju šta se od njih očekuje. Ako vaše dijete dobija signale da od njega očekujete da bude lijeno, to ćete i dobiti. Sa druge strane, ako mu stavite do znanja koje obaveze očekujete da obavlja redovno, ono će se truditi to da postigne. Budite jasni i istrajni.

Podstaknite dijete da pravi pozitivne izbore

Ovaj mali trik će vam pomoći da podstaknete dijete da nešto uradi. Ako želite da dijete, na primjer, sredi svoju sobu, a ono odlaže ili odbija, dajte mu mogućnost izbora koji vodi ka onome što vi želite da uradi. Na primjer, možete reći djetetu: “Možeš prvo da središ sto ili fioke, odaberi. Pa onda pauza.“ ili „Vrijeme je za sređivanje! Možeš prvo da središ sve crvene ili žute stvari. Ti biraš.“ Za bilo šta da se dijete odluči ono će na kraju srediti sobu, ali mu pružanjem izbora dajete ono što ono želi – osjećaj moći.

Razgovarajte sa djetetom o radnoj etici

Nije loše da, kada imate priliku i kada je i dijete raspoloženo, diskutujete o radnoj etici. Dijete treba da zna da se dobre radne navike i preduzimljivost cijene više nego lijenost. Neka vam ono samo da primjere jednog i drugog kako bi bolje shvatilo zašto treba da cijeni one koji su vrijedni i samo cilja ka tome.

Prestanite da samo dajete novac – neka dijete zaradi džeparac

Jedan od način da dijete natjerate da pripomogne je da prestanete da mu samo dajete novac, ničim izazvano. Naterajte dijete da zaradi ono što želi da potroši. Kada dijete poželi nešto da kupi, dajte mu prvo neki kućni zadatak da zaradi novac za kupovinu. Ako toliko želi tu stvar, htjeće i da radi za nju.

Neka dijete zna svoje obaveze unaprijed

Veća je vjerovatnoća da će dijete uraditi nešto ako unaprijed zna šta ga očekuje. Još bolje je ako za određene stvari postoji raspored. Djeca vole strukturirano okruženje koje njihovim životima daje predvidljivost.

Dajte djetetu određene privilegije za vrijednost

Kada vam nikakvi trikovi ne polaze za rukom, probajte da budete malo kreativni. Ovo će vam naročito biti potrebno kad pubertet počne da kuca na vrata. Na primjer, dozvolite djetetu pristup kompjuteru jedino ako sredi kuću ili uradi nešto što ste od njega tražili.

Pohvalite dijete

Niko, pa ni dijete ne očekuje samo materijalne nagrade za trud i vrijednost. Pohvale mogu biti jako dobar motivator, te ih zato stalno upotrebljavajte. Lijepa riječ će dijete podstaći da još marljivije radi sledeći put!

Budite konzistentni u svojim zahtjevima

Konzistentnost je bitna u svakom aspektu roditeljstva. Jedino tako će dijete naučiti šta može da očekuje od vas. Tako zna sa čim može, a sa čim ne može da se izvuče. Ako ponekad tolerišete lijenost, dijete će nastaviti da bude lijeno jer zna da to može da prođe. A ako uvijek insistirate da dijete uradi ono što se od njega traži, ono će znati da nema izvlačenja.

Izvor: detinjarije.com