ART PREPORUKA

UNDERHILLFEST: Počela DOKUŠKOLA, večeras ostvarenja iz Regionalne selekcije

Ovoga jutra u 10 sati u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš (Dvorac Petrovića u Podgorici) počela je UnderHillFest-ova DOKUŠKOLA – dvodnevna škola dokumentarnog filma za učenike podgoričke i danilovgradske gimnazije. Predavač je reditelj Rajko Petrović, direktor festivala Slobodna zona. Škola je zamišljena kao upoznavanje sa svijetom dokumentarizma. Na koji način, pomoću tog izražajnog sredstva, mogu govoriti o stvarima koje se dešavaju u njihovoj okolini, o stvarima koje ih raduju, ali i koje ih brinu. Polaznici će naučiti osnovne postulate dokumentarizma u želji da im otvorimo vrata jednog novog izuzetno kreativnog svijeta. DOKUŠKOLA se realizuje uz podršku Fondacije Petrović Njegoš.

Večeras u 21 sat u Vojnom objektu Zagorič biće prikazan film KINO OTOK Ivana Ramnjaka. Nakon toga, u 21.45 biće prikazan film GORA Stefana Maleševića. U 23.10, takođe u Vojnom objektu Zagorič, film FUNNE: DJEVOJKE KOJE SANJAJU MORE Katie Bernard. Sva tri filma su iz regionalne selekcije.

KINO OTOK

Hrvatska/ 2016/ 33’

REŽIJA:Ivan Ramljak

PRODUKCIJA: Restart

Poetski dokumentarac o izgubljenoj kulturi posjećivanja bioskopa u malim mjestima na hrvatskim ostrvima tokom druge polovine prošlog vijeka. Šestoro svjedoka vremena prisjeća se svojih omiljenih filmova i događaja vezanih uz gledanje i prikazivanje filmova koji su im obilježili živote.

Ivan Ramljak filmski je kritičar, reditelj i nezavisni kustos. Trenutno uređuje program Kratkog utorka u kinu Tuškanac u Zagrebu. Dosad je režirao pet kratkometražnih filmova, od toga četiri igrana s Markom Škobaljem i jedan dokumentarni. Dosadašnja filmografija uključuje: Baba Višnjina 38 (2008), Najpametnije naselje u državi (2009), Oslobođenje u 26 slika (2009), In Utero (2011) i Trapula (2013).

GORA

BIH, Srbija/2017/ 78`

REŽIJA: Stefan Malešević

PRODUKCIJA: Slovofilm i EED Productions

U izolovanim selima Gore, na visoravnima okrutne Šar-Planine, žive Goranci, muslimani koji govore slovenskim jezikom. Gora prati svakodnevne rituale muškaraca (pošto je žene zabranjeno snimati). Kroz sela, ulice, stada ovaca i krava, džamije i kafane film prikazuje njihov jednostavan život, a prirodno i kulturno bogatstvo. U ovom filmu oni rade, pjevaju, pričaju, sviraju, mole se, šetaju i piju dok ih planina iznad i oko njih konstantno podsjeća na efemernost ljudskog postojanja.

Stefan Malešević je filmski autor i muzičar, rođen 1989. godine u Beogradu, gdje je završio osnovne studije audio i video tehnologije na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva. U sopstvenoj produkciji je snimio preko 20 kratkih igranih i dokumentarnih filmova. Postdiplomske studije upisao je na film.factory akademiji u Sarajevu, pod vođstvom proslavljenog mađarskog reditelja Bele Tara. Među gostujućim profesorima na akademiji bili su Tilda Svinton, Apitčapong Virasetakul, Gas van Sant, Gaj Medin i mnogi drugi. Početkom prošle godine, pod mentorstvom Bele Tara, Stefan završava dugometražni dokumentarni film Gora, kojim doktorira sa najvišom ocjenom.

Funne – The girls who dream of the sea- We are a group of grandmothers a mountain village. We have never seen the sea, and we want to go together. Credit: Funne Link back: https://www.facebook.com/funne.al.mare/timeline?ref=page_internal https://www.indiegogo.com/projects/funne-le-ragazze-che-sognano-il-mare#/story

FUNNE: DJEVOJKE KOJE SANJAJU MORE

Italija,Hrvatska /2016/77’

REŽIJA: Katia Bernardi

PRODUKCIJA: EiE Film (IT), Jump Cut (IT), Chocolat (IT)

Dvanaest 80-godišnjih ,,djevojaka” iz zabačenog italijanskog planinskog sela odlučile su da prkose reumatizmu, strahovima i ekonomskoj krizi i da odu na more prvi put u životu – i to u Hrvatsku. Filmsko putovanje u zajednicu žena koje su odlučne da učine sve – čak i poziraju za kalendar ili da se uhvate u koštac s internetom – kako bi prvi put umočile stopala.

Katia Bernardi je završila istoriju filma i dobitnica je nagrade za mlade talente međunarodnog Backstage Festivala u Bolonji, 1998. godine. Radila je za mnoge produkcijske kuće, između ostalog za: Filmmaster (Rim), Colorado (Milano), te kao televizijska rediteljica na Cinecinema Tele +. 2004. godine, osniva produkcijsku kuću KR Movie zajedno s Rodolfom Concerom. Do sada je režirala uglavnom kratkometražne dokumentarce i TV dokumentarce. Odabrana filmografija uključuje naslove: ,,Arte Sella”, ,,Auschwitz is my teacher”, ,,The man of the light” i ,,Sloi. The factory of the invisibles”. FUNNE: Djevojke koje sanjaju more je njen prvi dugometražni film.

kud duga