ART PREPORUKA

GOSTOVANJA U CNP-U: Aplauz za glumce Narodnog pozorišta iz Beograda

Foto: narodnopozoriste.rs

Predstava „Bizarno“, po tekstu Željka Hubača, u režiji Snežane Trišić i produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda i Šabačkog pozorišta, odigrana je sinoć na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.
Bio je to još jedan izuzetan komad koji se u CNP-u, uz podršku CEDIS-a (Crnogorskog elektrodistributivnog sistema), priređuje u sklopu jubileja – 20 godina od obnovljenog zdanja Crnogorskog narodnog pozorišta.
Uostalom, aplauzi publike i vraćanje glumaca nekoliko puta na bis govorili su sve. Kao i nagrade na Festivalu glumca u Nikšiću, Sterijinom pozorju, Festivalu praizvedbi u Aleksincu, Festivalu Joakim Vujić, te Danima Zorana Radmilovića i drugim.
– Prvi put sam u Podgorici. Utisci su fenomenalni, baš smo se obradovali što smo tu. Ovakve reakcije nismo imali odavno, prijem je nesvakidašnji – prenio je utiske Nikola Vujović nakon predstave.

Ovo je priča o Beogradu devedesetih godina, izgubljenim generacijama u izgubljenom surovom vremenu. O talogu koji se i dalje taloži. O bizarnosti. I sve to zavijeno u komediju, tako da je sala odzvanjala sinoć od smijeha, jer Balkan je takav. Kada je najgore, mi se smijemo životu u lice.
Komad kroz tri priče prikazuje, kako se kaže u sižeu, psihološki pakao svih žrtava devedesetih. Jer u ratu nema pobjednika i heroja, samo žrtava, živih i onih drugih. Izgubljenih duša. Narkomana, emigranata, prostitutki, ubica, samoubica, sponzoruša, makroa, policajaca, bivših vojnika, mafijaša i žrtvi nasilja. Njih maestralno na scenu donose glumci Igor Đorđević, Nikola Vujović, Miloš Đorđević, Sonja Milojević i Suzana Lukić.
I nakon devedesetih likove koje igraju, Martini, Ričiji, Dejani, Điđe, Saše, Gage, Voje, Milani, Bikse, Katarine, Majde, Svetlane, Mine, Ksenije i Ive još su tu.

– Okolnosti su drugačije, ali mislim da je to preživljavanje jednih preko drugih i dalje ostalo kao naša konstanta – kazala je Snežana Trišić nakon predstave.
Režiserka je u radu na ovoj predstavi polazila od unutrašnjosti čovjeka.
– Promjena je uvijek najteža. Mi tome nismo skloni. Lakše je sve preko tuđe grbače, na teror, na muvanje, sitno, krupno i to su pravila igre koja su očigledno opstala i opstaju – smatra Trišić.

Igor Đorđević istakao je da pozorište nije tu da bi nekog zasmijavalo ili nekome bilo zabavljačko, pozorište je tu da nas opomene, da bude ogledalo društva, što je i Šekspir govorio, i slika onoga što nam se dešava.
– Nadam se da će ova predstava doprinijeti malo tome, da se zamisli svako od nas kako dalje sa ovakvim likovima koje ste gledali, a koji nas okružuju – rekao je Đorđević nakon predstave.
Scenograf ovog komada je Darko Nedeljković, kostimografkinja Marina Medenica, a muziku je komponovao Srđan Marković.

Sjutra publiku u CNP-u očekuje još jedna izvanredna predstava. Makedonski narodni teatar iz Skoplja na Veliku scenu našeg nacionalnog teatra postavlja komad „Ničija zemlja“, po tekstu Danisa Tanovića i Aleksandra Morfova, u režiji Aleksandra Morfova. Scenografiju potpisuju Nikola Tormanov i Valentin Svetozarev, kostimografiju Valentin Svetozarev, asistenti režije su Nikolina Kujača i Nikola Kimovski.
U predstavi igraju: Saško Kocev, Aleksandar Mihajlovski, Gorast Cvetkovski, Aleksandar Mikik, Slaviša Kajevski, Aleksanadr Gorgieski, Borče Načev, Oliver Mitkovski, Kamka Tocinovski, Nenad Angelikovik, Stefan Spasov, Grigor Jovanovski, Kristina Gijeva, Filip Milenkoski, Aleksandar Ivanoski, Marija Kondovska i Tome Stankovski.
„Ničija zemlja“ je slika o apsurdnosti balkanskih naroda i njihovih iracionalnih interakcija kako u miru, tako i u ratu. Dramatična situacija – rat, razvija ovu crnu komediju. Zaraćene strane – Bošnjaci i bosanski Srbi su veoma blizu u svakom smislu i otuda utisak da su nepomirljive razlike među njima slabe a konflikt neodrživ.
B.R.

Foto: narodnopozoriste.rs