ART PREPORUKA

VINKO BREŠAN OTVORIO ,,DŽADA FILM FEST“: ,,Volim ovakve projekcije, film je živo meso“

Hrvatski režiser Vinko Brešan otvorio je večeras u Ulici Svetozara Markovića treće izdanje ,,Džada film festa“. Ovo izdanje nosi slogan ,,Sedam kinematografija“.
– Za početak, donosim pozdrave Podgorici iz Šibenika. Večeras ćete gledati jednu hrvatsku komediju, a ja sam dobio čast i obavezu da kažem sljedeću rečenicu: ,,Otvaram ,,Džada film festival“, kreni.“ – rekao je Brešan, što je od mladih gledalaca ispraćeno povikom oduševljenja i aplauzom.

U razgovoru sa novinarima Brešan je rekao da je film ,,živo meso“. Podijelio se i sjećanja na šibenički Međunarodni festival djeteta, nekada Jugoslovenski festival.
– Projekcije filma su bile na otvorenom, sjedjelo se na stepenicama, pa se tuklo, možete dobit’ batine ako nešto pričate. Ja sam volio takve projekcije – kazao je Brešan.
Prvi put je, podsjeća, u Podgorici, a utisci su ,,fantastični“. Vidio je hram za koji kaže da je vrlo lijep, crkvu svetog Đorđa ,,koja me je impresionirala“, džamiju ,,koja me je impresionirala“, bio je i na, kaže, dobrim ručkovima.
Za Crnu Goru kaže da je prekrasna zemlja. Vozio se danas od Podgorice do Cetinja i rekao da je putem vidio ,,lokaciju do lokacije“ na kojoj se može snimati sve, od ,,Gospodara prstenova“ do drugih ostvarenja.
– Ono što bi bilo dobro jeste da postoji filmski ured Crne Gore koji može promovisati i nuditi takve lokacije, jer ih vi imate fantastične, Cetinje, centar Herceg Novog… – istakao je Brešan.
Atmosferi u ,,džadi“ Svetozara Markovića večeras su doprinijele i klape ,,Alata“ i ,,Assa voce“ koje su divno izvele tradicionalne i popularne hrvatske i crnogorske numere.
Prikazan je potom Brešanov film iz 1996. godine ,,Kako je počeo rat na mom otoku”, kojim je potvrdio zašto je to najgledaniji hrvatski film u istoriji kinematografije te zemlje sa 342.000 gledalaca. Ostvarenje, koje je u početku zamišljeno kao dokumentarno, prenijelo je snažne poruke, prije svega podgoričkoj djeci koja su večeras zauzela prvi red. Rečenice iz filma, protkane kroz humor kao ,,najubojitije“ oružje, ostale su u mislima još dugo nakon gledanja.
Brešan smatra da je komedija dio našeg života, a u njegovom Šibeniku humor je način života.
– Ovo je film za koji se nadam da će ljude razveseliti – poručio je Brešan.
U odgovoru na pitanje MNE magazina ,,kolika je bila odgovornost u to vrijeme, 1996. godine, to što je otac Ivo pisao scenario za ovaj film“, te konstatacije da nije ovo bez razloga najgledaniji film u istoriji hrvatske kinematografije, Brešan je istakao da je pitanje odgovornosti pitanje odgovornosti ,,bilo koga koji radi neki film, sliku ili kompoziciju“.
– Naravno da postoji odgovornost. U filmu je veća zato što film ima jedno prokletstvo, a to je novac. Da bi se snimio film mora se potrošiti veliki novac i u tom smislu je odgovornost veća, tako da svaki uspjeh filma je olakšanje autorima da znaju da nije taj novac bačen kroz prozor. To je javni novac, to su dali ljudi, a javni novac se mora triput okrenuti prije nego što se potroši – kazao je Brešan.
Ovaj film je bio i podsjetnik kakva su se remek-djela tada pravila i kakve režisere je imao i ima Balkan.
– Ovo je mjesto gdje rastu jako talentovani ljudi. Vidim mlade autore, nove, pa to je jedan bolji od drugog. Naš jedini problem je da li naša društva su u stanju podržati te talente, pratiti ih u svom radu. Ako će se to dogoditi, nas čekaju velika djela – bio je odgovor Brešana na pitanje MNE magazina kako vidi budućnost balkanske kinematografije.
Iz Hrvatske publika se sjutra seli u Njemačku. U Moskovskoj ulici u 19 sati muziku će puštati DJ Fame. Od 19 do 21 sat će grafiti majstori praviti svoja djela. U 21 sat biće prikazan izvanredan film Floriana Henkela fon Donersmarka pod nazivom ,,Životi drugih“.

 

This slideshow requires JavaScript.


Tekst i foto: B.R.