DRUŠTVO PREPORUKA

KOPENHAGEN: Mladi ekoreporteri iz Crne Gore dijele prvo mjesto po broju nagrada sa Šveđanima

Na međunarodnom konkursu ,,Young reporters for the Environment” mladi ekoreporteri iz Crne Gore osvojili su ukupno tri nagrade – jednu prvu, jednu drugu i jednu specijalnu pohvalu, i po broju osvojenih priznanja u konkurenciji 26 zemalja dijele prvo mjesto sa Švedskom.

Ukupno je nagrađeno po 8 članaka i video radova te 9 fotografija. Najuspješniji su bili učesnici iz Crne Gore i Švedske sa po 3 priznanja, a po dvije nagrade osvojili su mladi ekoreporteri iz Maroka, SAD, Južne Koreje, Portugala i Slovačke..
Najbolji radovi biće publikovani na portalu Huffington Post kids.

Pobjednike je između 113 radova iz 26 zemalja odabrao žiri u kome su se nalazili predstavnici više novinarskih organizacija i institucija za obrazovanje o održivom razvoju.

Na međunarodno takmičenje u Kopenhagen iz naše zemlje poslato je osam radova (tri članka, tri fotografije i dva video rada u tri starosne kategorije), a nagrađeno je tri.
Andrija Babović (Osnovna škola ,,Milorad Musa Burzan”, Podgorica) je osvojio prvu nagradu za fotografiju ,,Jarcu se svidjelo” (kategorija 11-14 godina).
Lucija Milović (Osnovna škola ,,Blažo Jokov Orlandić”, Bar) dobila je drugu nagradu za članak ,,Nelegalne deponije u barskoj opštini” (kategorija 11-14 godina), dok je Nikolina Golubović (Srednja stručna škola ,,Spasoje Raspopović”, Podgorica) osvojila specijalno priznanje za fotografiju ,,Kao riba na suvom” (kategorija 19-21 godine).

U pripremi ovih nagrađenih radova su pomagali profesori – mentori: Aleksandra Babović iz Podgorice i mr Tanja Kragulj iz Bara.

Nagrađenim učenicima su uručene međunarodne diplome i prigodne knjige 5. juna na svečanosti podizanja prve plave zastavice u 2017. godini u marini Bar.

Na nacionalni konkurs je stiglo više od 500 radova iz 19 srednjih i 31 osnovne škole. U pripremi je učestvovalo oko 400 učenika uz pomoć 64 profesora mentora.

Nevladina organizacija ,,EKOM – Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” desetu godinu zaredom organizovala je konkurs „Mladi eko-reporteri kao jedan od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).