DOM PREPORUKA

SAVJET RODITELJIMA: Kako hakeri čuvaju svoju djecu od opasnosti na internetu

Djecu ne možete potpuno izolovati od svijeta tehnologije. Internet im treba da urade domaće zadatke ili komuniciraju sa vršnjacima koji su se, nažalost, većinom preselili u virtuelni svijet. Međutim, taj svijet je i pun opasnosti, pa se sigurno pitate šta uopšte možete da učinite kako bi ih zaštitili?

Evo mjera bezbednosti koje preporučuju hakeri koji su postali roditelji:

Vi ste vlasnik svih uređaja

Tableti, računari i telefoni pripadaju roditeljima, koji ih pozajmljuju djeci. Osim što djeci neće pasti na pamet da svojataju uređaje i svađaju se međusobno, roditelji će mnogo lakše sprovoditi pravila upotrebe digitalnih spravica ako one formalno ne pripadaju djeci.

Uređaji ne ulaze u dječiju sobu

Kompjuter u dječjoj sobi je veliki rizik za zdrav dječji razvoj. Tablet ili telefon na natkasni pored djetetovog kreveta je čist poziv na noćno ćaskanje sa društvom.  Zato uređaji moraju imati svoju “spavaonicu” gde će svi članovi porodice da ih ostavljaju svake večeri pred spavanje.

Koristite podešavanja koja ograničavaju upotrebu

Ukoliko koristite Ajfon, postoji jednostavan način da dozvolite djetetu da koristi neku aplikaciju a da ne može da pristupi ničemu drugom. U podešavanjima izaberite Accessibility a zatim Guided Access. Tako ćete zaključati telefon i dijete će moći da koristi samo jednu aplikaciju koju ste vi izabrali i to onoliko vremena na koliko vi podesite. Što je još bolje, dijete ne može da isključi ovo podešavanje ako ne zna vaš PIN kod.

Ako imate Samsungov telefon, koristite Dječiji režim

Da biste spriječili djecu da klikću gdje ne treba, uključite Dječiji režim koji možete za svako dijete podesiti različito. Svakom djetetu ograničite upotrebu na određene aplikacije, a ostalo će šifra držati izvan njegovoh domašaja.

Djetetu nabavite “ciglicu”

Kada je međunarodni koordinator vebsajtova Džoš Mekormak odlučio da nabavi telefon svojoj trinaestogodišnjoj ćerki, kupio joj je starinsku “ciglicu” koju može da koristi samo za telefonske razgovore i sms poruke. Danas je ovakve telefone teško naći, ali Nokijina moderna verzija legendarnog modela 3310 mogla bi postati omiljeni telefon roditelja. Ne podržava aplikacije ali ima igricu “Zmije” u punom koloru.

Pojačajte zaštitu svog rutera

Svaki Wi-Fi ruter dolazi sa svojim bezbjednosnim sistemom, i ako pažljivo proučite uputstvo, saznaćete kako da postavite neka ograničenja. Možete kontorlisati daunlodovanje, kupovine i skidanje aplikacija i pristup loše zaštićenim sajtovima.

Djeca uvijek nađu način da pristupe zabranjenim zonama i sakriju istoriju svojih pretraga u pretraživaču, ali ako im blokirate pristup preko fajervola, neće moći da vam doskoče tako lako.

Neka se dovijaju

Ne možete potpuno kontrolisati dječiju upotrebu interneta, ali vaše prepreke će koliko-toliko spriječiti opasne aktivnosti na mreži i istovremeno podsticati dječiju dovitljivost. Želite da budu bezbjedni ali želite i da budu preduzimljivi i domišljati, pa se pripremite na stalno pregrupisavanje i mijenjanje strategija. Na djeci je da neprestano ispipavaju granice, a na vama – da ih branite.

Izvor: detinjarije.com