ART SLAJDER

DRUGO VEČE ,,CITY GROOVE“-A: Guštanje uz Gibonnija, ,,Morcheebu“ i ,,Nighthawk“

Drugo veče festivala ,,City Groove“ bilo je veče pjesme, fudbala i emocija.
Gledala je sinoć publika na velikim ekranima kako Real Madrid osvaja pehar Lige šampiona, pobijedivši Juventus, dok su se na bini Stadiona malih sportova smjenjivali šampioni muzike – ,,Nighthawk“, ,,Morcheeba“ i Gibonni.
Led je probio sjajni crnogorski sastav ,,Nighthawk“. Publika je uživala u glasu Luke Đakonovića i zvucima gitare Jovice Babovića, bubnja Ivana Bakića i basa Marka Perića. Kraj svake pjesme praćen je aplauzima. Potpuno zasluženim, jer na repertoaru su se našle numere ,,Partibrejkersa“, ,,Dorsa“, ,,Pearl Jam“-a, Bouvija i drugih. Za kraj, u 22.30 sati, ostavili su čuvenu ,,After dark“ ,,Tita i Tarantule“ iz filma ,,Od sumraka do svitanja“.
Potom je u 23.15 sati aplauzom dočekan izvanredni britanski bend ,,Morcheeba“.
Osnivač grupe Ros Godfri nekoliko sati ranije na konferenciji za novinare kazao je da se nada da će publika uživati, pjevati, plesati i da neće biti kiše.
Upravo tako je i bilo.
– Dobro veče. Kako ste? Divno vas je vidjeti. Prvi put smo ovdje. Obula sam cipele za ples, pa se nadam da ćete plesati sa mnom – obratila se publici na ispunjenom stadionu Skaj Edvards koja je publiku pitala i da li im se sviđa njena haljina, te otkrila da je sama sašila.
Publika je, uz pjesmu i ples, izrazila ljubav, pa se tako moglo čuti i ,,Volimo vas!“.
Pored moćnog i prelijepog glasa Skaj Edvards, publika je uživala u zvukovima izvanrednog benda – Ros Godfri bio je za gitarom, suprug Edvardsove Stiven svirao je bas, sin Edvardsove Džega bubanj, a klavijature Ben Kouen.
Svirali su hitove ,,Morcheebe“, ali i one sa aktuelnog zajedničkog albuma Skaj i Rosa. Za kraj, čarolija na bis. Svijetla mobilnih telefona, na molbu Edvardsove, obasjala su stadion u pjesmi ,,No other“, da bi kasnije, kad su se poglasila, počeli ples i pjevanje uz numeru ,,Rome wasn't built in a day“.
Sat je otkucao 01:05 kada se na bini pojavio hrvatski kantautor Zlatan Stipišić Gibonni. Dočekala ga je njegova vjerna Familija. A što se kaže u familiji, kako reče Gibonni sinoć, ostaje u familiji.
– Dobro veče, Podgorice. Evo me na ovom mjestu poslije šest godina. Velika mi je čast. Hvala što ste došli i što ste nas zvali. Guštaćemo od prvog trena – kazao je publici Gibonni.
Kao i uvijek, Gibo je doveo izuzetne muzičare i goste, pa su tako podgoričkim stadionom odzvonili prelijepi glasovi klape ,,Iskon“ u prvoj pjesmi večeri – ,,Judi zviri beštimje“.
Uslijedile su pjesme ,,Činim pravu stvar“, čiji se naslov mogao vidjeti i na majicama posjetilaca iz prvog reda, zatim ,,Sreća“, pa ,,Mirakul“ i ,,Anđeo u tebi“, u kojima je na binu pozvao i drugu gošću predivnog glasa Stefani Saunds, ,,Onako, od oka“, te jedna od najmilijih, kako je rekao sinoć, njegovih numera ,,Udica“. Klapa ,,Iskon“ ponovo je pokazala glasovno savršenstvo u pjesmi ,,Projdi vilo“, dok je Stefani sa Gibonnijem za kraj regularnog dijela u 2.45 sati otpjevala ,,Oprosti“ i ,,Posoljeni zrak i razlivena tinta“.
,,Džibo“, ,,bis“, pozvala je Gibonnija Familija, a Familija se ne odbija tako lako.
Stefani je bis počela izuzetnim izvođenjem pjesme ,,Amazing grace“. Magiju je nastavio, za Familiju i prijatelje, kako je rekao sinoć Džibo, numerama ,,Toleranca“ ,,Dobri ljudi“, ,,Zlatne godine“, te po želji publike i ,,Žeđam“. Publika je i ovoga puta, kao što je to činila od samog početka, pjevala sa njim horski.
Na kraju, kada je izašao i na drugi bis, otkrio je da je na scenu izašao pod visokom temperaturom. A drugi bis bio je, kao i svaki Gibonnijev koncert, jedinstven. Naime, pozvao je klapu ,,Iskon“ da mu se pridruži na sceni, a onda akapela s njima otpjevao: ,,Mama mia, u Podgorici nama bilo ludo je, moramo doći opet, samo nas zovite.“
Poručio je svima u publici da slave ljubav i da je gledaju s bolje strane, te da ostanu takvi kakvi jesu, kao i da voze polako kući i dođu doma živi i zdravi.

This slideshow requires JavaScript.


Večeras je završno veče. Nastupiće sastavi ,,Highway“ (21 h), ,,Queen real tribute“ (22 h) i ,,Psihomodo pop“ (ponoć). Ulaz je slobodan.
Organizator je agencija ,,Comfortably numb“. Festival je dio ,,Podgoričkog kulturnog ljeta“.
B.R.
Foto: Boris Šekularac