DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Informisani i hrabri izbori su najbolji

– Dragi đaci: budite sanjari, jer je to odlika mladosti; budite informisani, jer je to odlika praktičnih; budite uporni, jer je to odlika snažnih; budite oprezni, jer je to odlika mudrih; i možda najvažnije od svega – budite svoji u svakom odabiru koji napravite, jer je to odlika hrabrih – poručio je danas ministar Damir Šehović na velikoj promociji stručnog obrazovanja kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina đaka i njihovih profesora.

Tokom promocije, ministar je naglasio da najveći dio koraka koje mladi preduzimaju nemaju, pojedinačno gledano, presudan uticaj na veliki dio njihovog života, ali da: ,,…jedan od tih „velikih“ koraka koji, iako vas možda neće u potpunosti odrediti, hoće vas značajno usmjeriti, jeste izbor srednje škole i fakulteta. Takvi izbori ne donose se na prečac. Oni se moraju zasnivati na dvije stvari: pouzdanim informacijama i ličnim afinitetima i sklonostima”, rekao je ministar.

Osnovcima je poručio i da informacije traže od onih koji su dužni da ih daju: Ministarstvo, škole i generalno obrazovne institucije i ustanove, da se savjeti traže od najbližih, ali najvažnije od svega jeste lična procjena o tome šta su sopstveni talenti.
– To jeste najteže ustvrditi, čak i nama odraslima. Ali, ako to učinite na vrijeme, budite sigurni da ćete graditi živote i karijere na pouzdanim, čvrstim temeljima, te da je uspjeh u toj situaciji skoro izvjestan.”

Napomenuo je i da je Ministarstvo pokrenulo kampanju Stručno obrazovanje, moj izbor za budućnost, koja ima za cilj da pokaže da su naše srednje stručne škole ravnopravan izbor gimnazijskom obrazovanju, te da imaju kadrovskih i svih drugih uslova da iznjedre mlade profesionalce.

Ono što je za ovogodišnju generaciju polumaturanata važno napomenuti jeste 110 stipendija koje Ministarstvo i Privredna komora dodjeljuju dijelu djece koja se odluče za neka od deficitarnih zanimanja.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković poručio je da je današnja promocija podstaknuta željom da se učenicima pomogne u njihovoj prvoj velikoj odluci, a to je odabir srednje škole:
– Kako odabrati dobro zanimanje i školu najolje će vam objasniti učenici koji već pohađaju stručnu školu – rekao je Rajković i izrazio nadu da će se učenici odlučiti za stručno obrazovanje.

Poruke mladima su poslali i potpredsjednik Udruženja šefova kuhinje Crne Gore i profesor gastronomije Milan Bukarica, te jedan od najpoznatijih mladih frizera na ovim prostorima i direktor Akademije ,,Zoran” Ivan Vukčević.

Bile su organizovane i praktične prezentacije nekih od stručnih zanimanja, i to: JU SERGIJE STANIĆ SHOW, FIZERSKA AKADEMIJA „ZORAN“ SHOW, JU SPASOJE RASPOPOVIĆ SHOW – DUH IZ BOCE, PEĐA VIDIĆ BARMEN SHOW, KAO I DEMONSTRACIJA PRVE POMOĆI. Odjavnu numeru izveo je đački hor OŠ Vuko Jovović uz svoju profesoricu Ljudmilu Radović.

Takođe, na info-pultovima su bili predstavljeni obrazovni profili srednjih stručnih škola koji se nude svršenim osnovcima.

***

Događaj je organizovan u okviru kampanje Ministarstva prosvjete Stručno obrazovanje – moj izbor za budućnost. Promotivni TV spot i idejno rješenje Kampanje uradili su učenici JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“.

Kampanja ima dva cilja. Prvi je da pošalje jasnu poruku osnovcima i njihovim roditeljima da će završetkom srednje škole biti u prilici da steknu i valorizuju znanja kroz zasnivanje radnog odnosa. Drugi cilj je promocija deficitarnih stručnih zanimanja za koje Ministarstvo motiviše mlade stipendijama.