ART PREPORUKA

U SKLOPU JUBILEJA CNP-A: Gostovanja narodnih teatara iz regiona od 31. maja do 7. juna

U sklopu obilježavanja jubileja – 20 godina od obnovljenog zdanja Crnogorskog narodnog pozorišta, od 31. maja do 7. juna biće izvedene predstave Narodnog pozorišta iz Sarajeva, Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, Narodnog pozorišta iz Beograda i Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja.
CNP ova gostovanja realizuje uz podršku CEDIS-a (Crnogorskog elektrodistributivnog sistema).

„Sve se nekako preživi osim smrti“ – Narodno pozorište Sarajevo

Narodno pozorište iz Sarajeva gostovaće u srijedu 31. maja na Velikoj sceni CNP-a u 20 sati, sa predstavom „Sve se nekako preživi osim smrti“, Ljubice Ostojić, u režiji Dina Mustafića.
Scenografkinja predstave je Mirna Ler, kostimografkinja Lejla Hodžić, koreograf Gjergji Prevazi, kompozitor Damir Imamović, asistent režije Benjamin Bajramović, a asistentkinja dramaturga je Džejna Avdić.

U predstavi igraju: Ejla Bavčić Tarakčija, Izudin Bajrović, kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila terzimehić, Dina Mušanović, Vedran Đekić. Muzičar je Kenan Kojić,a plesači su: Hariz Šabanović i Jasenko Matković.

Predstava „Sve se nekako preživi osim smrti“ kroz živote i smrti jedne sarajevske porodice govori o savremenom Sarajevu.
„Malo je sredina u kojima se ljubav i kompliment prema sopstvenom gradu izražavaju s porugom, štosom i negacijom jer bi u suprotnom sve bilo pleonazam i kuč, pa stoga i mi, u ovoj predstavi, nismo željeli napuštati taj prepoznatljivi duh, sve dok možemo preživjeti.“ – Dino Mustafić.

Predstava je osvojila šest nagrada na XVI Festivalu bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra „Zenica-Sarajevo“ 2017.

„Tri zime“ – HNK Zagreb

Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba gostuje 4. juna u 20 sati na Velikoj sceni CNP-a sa predstavom „Tri zime“, Tene Štivičić, u režiji Ivice Buljana.

Dramaturškinja predstave je Mirna Rustemović, scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Ana Savić Gecan, muziku potpisuje Mitja Vrhovnik Smrekar a asistent režije je Paolo Tišljarić.

U predstavi igraju: Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Ivan Glowatzky, Bojan Navojec, Nina Violić, Damir Markovina, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk i Slavko Juraga.

Predstava „Tri zime“ kroz jedan dom pokazuje različite sudbine i (ne)shvatanja jedne porodice u perodu od kraja Drugog svjetskog rata, preko procesa raspada Jugoslavije do ulaska Slovenije u Evropsku uniju. Porodicu Kos, pored političkih razmirica, oslikava i jačina žena u njoj, kao i tajnovitost koju čuvaju u sebi i koja im zadaje dodatnu usamljenost.

Ova drama Tene Štivčić dobila je prestižnu nagradu Suzan Smit Blekburn u Londonu, a predstava je u režiji Ivice Buljana postigla značajan uspjeh na gostovanjima u: Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, Teatru Ulises na Brionima, Cankarjevom domu u Ljubljani, osvojila je nagradu kritike na 56. pozorišnom festivalu MESS u Sarajevu, a na pozorišnom festivalu Hanok Levin u Izraelu je dočekana s oduševljenjem publike i službene kritike.

„Bizarno“ – Narodno pozorište Beograd

Narodno pozorište iz Beograda gostovaće 6. juna na Velikoj sceni u 20 sati sa predstavom „Bizarno“, Željka Hubača, u režiji Snežane Trišić.

Scenograf je Darko Nedeljković, kostimografkinja Marina Medenica, a muziku je komponovao Srđan Marković.

U predstavi igraju: Nikola Vujović, Miloš Đorđević, Sonja Milojević i Suzana Lukić.

Predstava „Bizarno“ sastavljena je od tri priče u kojima protagonisti, utrčavajući iz lika u lik, grade „psihološki vjerodostojne portrete žrtava pakla ratova devedesetih, ljude koji su otišli u emigraciju ili bespovratnim putem nasilja i kriminala“ i pričaju priče narkomana, sponzoruša, mafijaša ali i izgubljenih povratnika, ubica i samoubica.

Predstava je višestruko nagrađivana na brojnim festivalima: Festivalu praizvedbi u Aleksincu, Sterijinom pozorju, Festivalu glumca u Nikšiću, Festivalu Joakim Vujić, Danima Zorana Radmilovića.
„Ničija zemlja“ – Makedonski narodni teatar Skoplje

Makedonski narodni teatar iz Skoplja gostovaće na Velikoj sceni CNP-a 7. juna u 20 sati sa predstavom „Ničija zemlja“, Danisa Tanovića, u režiji Aleksandra Morfova.
Scenografiju potpisuju Nikola Tormanov i Valentin Svetozarev, kostimografiju Valentin Svetozarev, asistenti režije su Nikolina Kujača i Nikola Kimovski.
U predstavi igraju: Saško Kocev, Aleksandar Mihajlovski, Gorast Cvetkovski, Aleksandar Mikik, Slaviša Kajevski, Aleksanadr Gorgieski, Borče Načev, Oliver Mitkovski, Kamka Tocinovski, Nenad Angelikovik, Stefan Spasov, Grigor Jovanovski, Kristina Gijeva, Filip Milenkoski, Aleksandar Ivanoski, Marija Kondovska i Tome Stankovski.
„Ničija zemlja“ je slika o apsurdnosti balkanskih naroda i njihovih iracionalnih interakcija kako u miru, tako i u ratu. Dramatična situacija – rat, razvija ovu crnu komediju. Zaraćene strane – Bošnjaci i bosanski Srbi su veoma blizu u svakom smislu i otuda utisak da su nepomirljive razlike među njima slabe a konflik neodrživ.
Predstava će premijerno biti izvedena 3. juna na Velikoj sceni Makedonskog narodnog teatra u Skoplju.

kud duga