ART PREPORUKA

CITY GROOVE: Publiku ovog vikenda dočekuju Sinkler, Klamaran, ,,Morcheeba“, Gibonni, ,,Psihomodo pop“…


– Prije godinu smo sa istog ovog mjesta poručili da ćemo istrajati u borbi da napravimo što bolji i ljepši festival. Mislim da smo opravdali vaša očekivanja – kazao je na današnjoj konferenciji za novinare osnivač i direktor festivala ,,City Groove“ Dragan Bulajić, najaviviši ovogodišnje, treće izdanje koje će od 2. do 4. juna na Stadionu malih sportova u Podgorici publici priuštiti uživanje i svjetske, regionalne i domaće izvođače.
Prvog festivalskog dana, 2. juna, publika će imati priliku da prvi put u Podgorici uživa u nastupima francuskih DJ-eva i producenata Bob Sinclara i Antoine Clamarana, dok će im domaća podrška biti crnogorski DJ Cule iz organizacije Beat At Joe's. DJ Cule otvara program u 21 sat, Clamaran zauzima miks pult u 22 sata, a Sinclar u ponoć. Karta košta 9.90 eura.
Druge večeri, 3. juna, nastupiće domaći sastav ,,Nighthawk” (21 h), kao i britanski bend ,,Morcheeba” (22 h) i hrvatski kantautor Zlatan Stipišić Gibonni (ponoć). Ulaznica košta 9.90 eura.
Završno veče festivala, 4. juna, biće u znaku rok muzike, a počeće svirkom benda ,,Highway” (21 h), dok će nakon njih publika imati priliku da čuje bendove ,,Queen Real Tribute” (22 h) i ,,Psihomodo pop” (ponoć). Ulaz je besplatan.
Bulajić smatra da je Podgorica, ali i Crna Gora, na ovaj način pokazala da je festivalski centar.
Predstavnica UNDP-a Fiona Meklani istakla je da UNDP promoviše zeleni rast kako bi crnogorska privreda se razvijala bez negativnog uticaja na životnu sredinu.
– Crna Gora je krenula putem ka karbonskoj neutralnosti u trizmu sa ciljem da bude prepoznata ne samo kao destinacija za odmor, već kao mjesto koje nudi mogućnosti za brojna interaktivna iskustva u kojim sva čula uživaju. Posebno smo ponosni što smo uključeni u ozeljenjavanje najpopularnijih ljetnjih muzičkih festivala koji su poseban segment turističke ponude Crne Gore. Počinjemo od ,,City Groove“-a – kazala je Meklani, pozivajući sve muzičare i učesnike ,,City Groove“ festivala da kompenzuju svoje emisije ugljendioksida.
,,City Groove”, podsjećamo, učestvuje u u projektu UNDP-a ,,Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori”. Tako će 50 centi od svake prodate ulaznice biti uplaćen za takozvani Zeleni fond.
Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Nela Savković-Vukčević podsjetila je da je Glavni grad festival osnovao 2015. godine, ispunnjavajući dugogodišnju želju građana da dobiju gradski festival.
– Veliku manifestaciju koju smo povezali sa velikim razlogom za proslavu, a to je obnova crnogorske nezavisnosti. Ove godine festival se održava u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta – kazala je Savković-Vukčević.
Dodala je i to da je dovođenje ovako velikih imena doprinos muzičkoj kulturi, te da se na taj način pronosi priča o nama.
PR menadžerka Elektroprivrede Crne Gore Eleonora Albijanić istakla je da je njena kompanija uz ,,City Groove“ od samog početka, prepoznajući kvalitet koji traje.
– Nadamo se da će i ove godine naša podrška doprinijeti da Stadionom malih sportova struji neka dobra energija – kazala je Albijanić.
Producent Festivala Balša Vojičić istakao je da je veliko interesovanje, posebno iz Albanije i Hrvatske.
– Što se bine tiče, napredovali smo u odnosu na prošlu godinu. Ove godine imamo binu široku 25 metara, sa bezbroj LED panela. Visoka je 12 metara. Imaćemo lajt šou koji do sada niste imali prilike da vidite u Crnoj Gori. Biće bolji i najmoderniji zvučni sistem. Nadam se da ćete primijetiti razliku u odnosu na prošlu godinu. Potrudili smo da to bude bolje i bogatije – rekao je Vojičić.
Bulajić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da su pregovori sa ,,Morcheebom” i Sinklerom trajali dugo. Sa rajder-liste izdvojio je crne peškire, sobe sa kadom i to da Bob Sinkler dolazi privatnim letom.
Bulajić je podsjetio da je organizovan prevoz iz Nikšića tokom festivalskih dana. Cijena povratne karte po osobi je tri eura, a potrebno je prijaviti se preko Facebook stranice festivala.
Takođe, 3. juna je finale Lige šampiona između Juventusa i Reala, pa će svi ljubitelji muzike i fudbala imati jedinstvenu priliku da uživaju u oba segmenta, jer će finale biti prenošeno na Stadionu malih spotova na dva velika LED zida.
B.R.
Foto: B. Šekularac