MAGAZIN PREPORUKA

KAN: “The Square” osvojio Zlatnu palmu, Dajen Kruger najbolja glumica

Žiri 70. Filmskog festivala u Kanu odlučio je da glavna nagrada festivala pripadne  ostvarenju “The Square” švedskog reditelja Rubena Ostlunda, koji će kući ponijeti Zlatnu palmu.

Kvadrat” (The Square) je pomalo uvrnuta i duhovita priča o ambicioznom direktoru muzeja koji se sprema da ostvari veliki uticaj novom izložbom, ali stvari izmiču kontroli kada PR firma osmisli planove za promociju sa dalekosežnim posljedicama. Iako je dobila visoke, ali ne i najviše ocjene kritičara, ova satira o umjetničkom svijetu nije smatrana glavnim favoritom za Zlatnu palmu.

Rediteljka Sofija Kopola osvojila je priznanje za najbolju režiju, Hoakin Finiks proglašen je najboljim glumcem, a Dajen Kruger najboljom glumicom ovogodišnjeg festivala u Kanu. Kruger je osvojila nagradu za najbolju glumicu za ulogu u filmu “In the Fade” Fatiha Akina. Prihvatajući nagradu, Dajana je rekla da svako ko je „preživio teroristički čin i ko pokušava da pokupi djelove i nastavi život, nakon što je izgubio sve, treba da zna da nije zaboravljen“.

Žiri je nagradio scenario za ostvarenje “Ubijanje svetog jelena” (The Killing of a Sacred Deer) i rediteljku Lin Ramzi za film “You Were Never Really Here”.

Nagrada žirija pripala je ostvarenju “Loveless” ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva, koji koristi potragu za izgubljenim djetetom da se osvrne na sve ono što ne valja u današnjoj Rusiji, ali i svijetu.