ART

REFESTICON 2017: Više od 50 autora na petom izdanju

Peti Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2017. biće održan od 25. do 27. maja u Bijelom Polju, najavili su organizatori.

Tokom tri festivalska dana biće priređeno 18 događaja, u sklopu kojih će se pubici predstaviti više od 50 autora iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

-Ove godine ugostićemo poznate književnike, među kojima su Hrvoje Prćić iz Zagreba, Slobodan Vukanović iz Podgorice, Adnadin Jašarević iz Zenice i Miraš Martinović iz Herceg Novog. Predstavićemo i našu izdavačku djelatnost i to četiri knjige koje su objavljene ove godine roman ‘Rulet srca i druge misterije’ Aleksandra Obradovića, zbirku pjesama ‘Božja svjetlost i ljudska indolentnost’ Zaima Spahića, ‘Zatočnik pete sile proza Zorana Zivkovića’ autorke Ljiljane Pešikan-Ljuštanović i festivalsku zbirku kratkih priča ‘Knez Vladimir’ o kojoj će govoriti autori iz cijelog regiona- kazao je direktor Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović.

On ističe da je poseban dio programa posvećen i temi ovogodišnjeg festivala u sklopu koga će biti održana besjeda ‘Vladimir Vladar, Svetac, Legenda’ promovisana monografija ‘Dukljanski knez Sveti Vladimir’ o kojoj će govoriti akademik Sreten Perović. Takođe, biće otvorena izložba ‘Kult Svetog Vladimira Dukljanskog 1016-2016’ i odigrana predstava ‘Sveti i prokleti’ rađena u produkciji Barskog ljetopisa.

Još jedan segment programa su promocije partnerskih festivala iz regiona i njihovih izdanja, kaže Rabrenović.

-Predstaviće nam se SferaKon, Znanstveno-fantastična konvencija koja je ove godine održana 39. put u Zagrebu, zatim Istrakon i Festival fantastične književnosti iz Pazina, kao i UG Fanovi naučne fantastike SCI&FI iz Beograda sa antologijom Regia fantastika 2-najavljuje 

Kako navodi organizator festivala poseban don.ogađaj je i dodjela međunarodnog priznanja za doprinos fantastičnoj književnosti “Zlatni zmaj” crnogorskom književniku Milenku Ratkoviću, zbog čega će u naučno-obrazovnom dijelu programa akademik Milutin Đuričković govoriti o fantastici u njegovim djelima.

Na festivalu je zastupljen i kulturno-umjetnički program u sklopu koga će nastupiti bjelopoljski gradski hor, etno grupa Zora iz Bara, Orkestar harmonika iz Kragujevca i Bjelopoljski tamburaši.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Vlade Crne Gore i Opština Bijelo Polje, organizator je lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, suorganizatori su JU Centar za kulturu i JU Ratkovićeve večeri poezije. Partneri na projektu su Akademija društvenih nauka, Umjetnost bez granica i Matica crnogorska Ogranak Bijelo Polje.

 

kud duga