MAGAZIN PREPORUKA

FACEBOOK: Evo zbog čega je ugašeno 14 hiljada profila

Društvena mreža Facebook ugasila je, za manje od mjesec dana, 14.000 korisničkih profila zbog pornografije i seksualne iznude, a 33 slučaja odnosila su se na seksualno uznemiravanje djece.

Facebook dozvoljava objavljivanje seksualnih sadržaja kao što su ljubljenje, fotografije na kojima su zamućene seksualne aktivnosti ili fotografije u odjeći koja asocira na seks, ali sve dok se ti sadržaji kreću među odraslim korisnicima. Društvena mreža takođe dozvoljava i objavljivanje seksualnih šala.

Korisnici kojima je Facebook ugasio profil objavljivali su eksplicitne fotografije i video snimke, te rečenice kojima su direktno pozivali na seks, prenosi Gardian. Neki od tih profila su često uznemiravali djecu tako što su im slali gole fotografije i neprimjerene poruke.

Facebook je već duže vrijeme na udaru kritika zbog nepravovremenog uklanjanja uznemirujućih i neprimjerenih sadržaja. BBC je nedavno pokrenuo istragu u kojoj je otkrio kako ova najpoznatija društvena mreža nije uklonila više od 80 posto fotografija koje je američka medijska kuća prijavila kao neprimjerene. Brojne organizacije i aktivisti za ljudska prava odavno već optužuju Facebook za promociju seksualnog nasilja.

Društvena mreža je prošlog mjeseca u Francuskoj ugasila više od 30 hiljada lažnih profila koji su širili lažne informacije. Inače, procjenjuje se kako Facebook ima stotine miliona lažnih profila.

Izvor: 6yka.com