DRUŠTVO SLAJDER

PREDSTAVLJAMO: JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Bijelo Polje

JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Bijelom Polju je osnovana 1961. godine, i do 2006. godine bila je jedna od organizacionih jedinica Centra za djelatnosti kulture i jedan od nosilaca kulturnog života grada.

Ove školske godine Školu pohađa 226 učenika raspoređenih na pet instrumentalnih odsjeka: klavir, harmonika, flauta, violina i gitara, a na obrazovanju djece radi 14 profesora, od kojih su troje magistri muzike.

U 55 godina tradicije muzičkog obrazovanja u Bijelom Polju školska 2015/16. godina bila je najuspješnija za njene učenike i profesore.Odlični rezultati sa državnog i međunarodnih takmičenja učenika doprinijeli su da se ova škola svrsta u sami vrh muzičkih škola u Crnoj Gori.

Rezltati vrijednog rada pokazali su se na Državnom takmičenju koje je održano u Podgorici krajem aprila kada je troglasni hor sa kojim već petnaest godina radi profesorica Jelena Đaković, osvojio Zlatnu liru i zadržao primat u dječjem horskom pjevanju u Crnoj Gori.Među trinaest laureata na ovom takmičenju bili su učenici ove škole: Vladimir Kuč, flauta i Laura Miladinović, klavir, koji su u disciplini standardni duo osvojili Specijalnu nagradu i 100 bodova.

Ukupan broj osvojenih nagrada na Državnom takmičenju je 25, a od toga je jedna Specijalna nagrada, dvije Zlatne lire, šest Srebrnih lira, šesnaest Bronzanih lira i jedna pohvala.

Na međunarodnom takmičenju „Fantast 2016“ u Bečeju, održanom sredinom maja ove godine, učenici su osvojili ukupno osam nagrada i to:disciplina klavir Laura Miladinović, prva nagrada, Teodora Rakonjac i Adrijan Štulić, druga nagrada;u disciplini violineučenice Emina Višnjić i Milena Đurović osvojile su druge nagrade, a u disciplini solo-gitara druge nagrade osvojili su učenici Tarik Hadžajlić, Sara Kurgaš i Jovana Obradović.

Na međunarodnom takmičenju u Novom Sadu učenik odsjeka harmonike Elid Pilica osvojio je I nagradu, a učenici Damir Vreva i Balša Jovanović osvojili su II nagRadu.

Početkom juna prošle godine na međunarodnom takmičenju u Tivtu učenici su ovojili ukupno dvanaest nagrada, a takmičili su se učenici odsjeka gitare solo i učenici sa odsjeka violine i flaute u kamernim sastavima sa klavirom.Pet prvih nagrada i sedam drugih osvojeno je na ovom prestižnom takmičenju, i time je ukupan broj osvojenih nagrada u školskoj 2015/16. godini 48 zlatnih, srebrnih i broznih priznanja.

Bogata koncertna aktivnost obilježila je prošlu školsku godinu –koncert za nove učenike škole, polugodišnji koncert, koncerti profesora, zatim koncert povodom 8.marta, koncerti takmičara i gostovanja u Srednjoj stručnoj školi.

Završnim, godišnjim koncertom 3.juna muzička škola je obnovila festival klasične muzike u Bijelom Polju ,,Ljetnje večeri muzike“, uz učešće ženskog hora Srednje muzičke škole,,Vasa Pavić“ iz Podgorice.

I 2016/17. godina počela je sa nagradama na međunarodnim takmičenjima u Splitu i Sarajevu, učenici odsjeka violine i gitare osvojili su druge nagrade.

Na ovogodišnjem Državnom takmičenju osvojeno je ukupno 11 nagrada, od čega jedna specijalna nagrada od 100 bodova.  Upravo ti učenici kamernog sastava – Vladimir Kuč i Lana Spanjević, flauta i Laura Miladinović, klavir  predstavljali su školu na koncertu laureata,održanom u Ministarstvu kulture.

Mn.M.