DRUŠTVO SLAJDER Uncategorized

ELA BOŽOVIĆ U OGLEDALU: Kad stvaram istrajavam

Umjetnica Ela Božović današnja je gošća u rubrici ,,U ogledalu”. Rođena je u Podgorici, završila  gimnaziju -odsjek dizajn, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, likovni odsjek 1991. godine. Na Cetinju je završila likovnu akademiju u klasi profesora mr Branislava Sekulića. Član je ULUCG od 1999. godine. Do sada je imala više samostalnih i učestvovala na više od 50 zajedničkih izložbi. Protekle sedmice  u Domu na Rsojevici u Danilovgradu otvorena je izložba njenih radova ,,Prostor i vrijeme”.

U braku sa Dejanom ima sina Aleksandra i kćerku Mili. Djetinjstvo je asocira na Bjelopavliće, voli italijansku kuhinju i, kaže, perfekcionista je.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

-Djetinjstvo me asocira na babu Manju i na Bjelopavliće. Na druženje sa sestrama, bratom i rođakom Igorom Perićem. Na nesputanost, prostor, slobodu i na rijeku Zetu.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

-Prvi zarađeni honorar sam dobila sa 22 godine, a to je bilo vrijeme krize, inflacije,… Svoju užu porodicu, a mnogobrojnu, izvela sam na ribu i vino i sa užitkom ga potrošila.

Na čemu insistirate u poslu?

-Moj posao je stvaralaštvo i kad stvaram istrajavam. Suočavam se sa problematikom i „borim“. Perfekcionista sam i kod drugih na tome insistiram.

Koju knjigu – film biste preporučili?

-Orhan Pamuk ,,Muzej nevinosti”, a upravo sam uzela njegov novi roman ,,Crvenokosa” i roman Marka Špadijera ,,Bibliotekar”. Što se filma tiče obožavam filmove Vudi Alena i preporučujem ih.

Koje jelo najviše volite?

-Italijansku kuhinju – lazanju.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

-Ja samo mogu da prepoznam da mi se dogodila, a razloge ne umijem da objasnim.

Kojeg umjetnika biste oživjeli i zašto?

-Ako moram samo jednog onda bi to bio Pikaso. Pikaso na mene ostavlja snažan utisak.

Putovanje koje pamtite?

-Tri mjeseca boravka u Njemačkoj u Hanoveru.

Pjesma Vašeg života?

-To je bez dvoumljenja ,,Imagine” Džona Lenona.

Mn.M.