DRUŠTVO SLAJDER

CETINJE: Ples na kiši uz ,,Bijelo dugme“

Kiša koja je pljuštala sinoć na Cetinju nije spriječila posjetioce da plešu i horski pjevaju na Dvorskom trgu skoro dva i po sata sa ,,Bijelim dugmetom“. Koncert su Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija Cetinje organizovali u čast Dana nezavisnosti.
Bilo je to divno podsjećanje na ono što je jugoslovenska muzička scena nekada imala. Nastup je počeo izlaskom mnogočlanog sastava u kojem je, kako je publici kasnije rekao Bregović, bilo crnogorskih muzičara, ,,Pljevaljskih tamburaša“. Publika je potom burnim aplauzom pozdravila Gorana Bregovića i Alena Islamovića. Dok su se na bimu ređali stari snimci štafeta i radne akcije, Islamović je zapjevao prvu pjesmu ,,Noćas je k'o lubenica pun mjesec iznad Bosne“.
– Dobro veče. Dobrodošli. Hajdemo svi da se zabavljamo večeras – kazao je potom Islamović.
Ono što je svakako bilo neočekivano, a što je publika s oduševljenjem pozdravila i otpjevala jeste sljedeća pjesma – ,,Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo“. Vijorila se jugoslovenska zastava u publici, dok su prvi red zauzeli tinejdžeri.
– Ovo je pjesma o zemlji koje više nema. Nisam dugo bio ovdje. Koliko se izgradilo. Imate sreće da ste njegovi stanovnici – kazao je Bregović.
Uslijedila je numera ,,Zar ne vidiš da pravim budalu od sebe?“, a nakon nje i prvi prekid zbog tehničkih problema.

This slideshow requires JavaScript.

Dok je Bregović uporno govorio tehničarima kako ništa ne čuju u slušalicama, publika je nastavljala feštu – palila je baklje, pjevala akapelu ,,Lipe cvatu“, ,,Đurđevdan“, ali i čuvenu navijačku ,,Ale, ale, ti si naša prva ljubav, Crna Goro, volim te“.
Islamović se nedugo zatim početnom akapelom pridružio zapjevavši pjesmu ,,Te noći kad umrem, kada odem, kad me ne bude”.
Samo što su otpjevali ,,Šta ima novo”, opet su počeli isti tehnički problemi.
Brzo je sve ispravljeno pa su tako svi mogli da zaplešu uz dobro poznate pjesme ,,Svi marš na ples”, ,,Doživjeti stotu”, ,,Ćiribilibela”, ,,Ne spavaj mala moja”, a onda i uz prelijepe balade ,,Tebi je lako”, ,,Ako ima Boga”, ,,A i ti me iznevjeri”, te ,,Evo, zakleću se”.

Onda je na scenu, uz gromoglasan aplauz i povik njegovog imena stupio Mladen Vojičić Tifa. Sjeo je na stolicu i čarolija je bila nastavljena numerom ,,Sanjao sam noćas da te nemam.”
Sat je otkucao ponoć, što je značilo zdravicu i vatromet u čast 11 godina nezavisnosti Crne Gore.
– Čestitam svijetlu majsku zoru – nazdravio je Bregović, a onda Tifa zapjevao ,,Sve će to o, mila moja, prekriti ružmarin, snjegovi i šaš”, ,,Esmu”, ,,Lažeš”, ,,Lipe cvatu”, ,,Đurđevdan” i druge.
Smijeh je Tifa izazvao na odgovor publike Bregoviću kako nisu pokisli.
– Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine – prokomentarisao je tad.
Ovaj nastup, koji je najbolje za kraj opisao upravo Bregović, završen je u 00.40 sati numerom ,,Ružica si bila” koju je mobilnim telefonom za uspomenu snimio Islamović.
– Ima dana koje ćete pamtiti, a ima i onih koje ćete zaboraviti. Ovo je onaj koji ću pamtiti. Hvala vam što ste bili s nama i pjevali neke stare pjesme – rekao je Bregović.
Sastav ,,Regina“ zagrijao je atmosferu prije ,,Bijelog dugmeta“ najvećim hitovima, a publika, koja ih je sve vrijeme horski pratila, mogla je da vidi i neka nova lica u postavci benda. Posjetioci su uživali uz zvuke ,,Bistre vode“, ,,Ljubav nije za nas“, ,,Sama“, ,,Da poludimo“, ,,Pile moje“ i drugih, a nastup ,,Bijelog dugmeta“ najavili su upravo obradom pjesme ,,Izgledala je malo čudno“.
Prije nastupa ,,Regine“ djeca su u programu CKM-a kroz ples i pjevanje pokazala svoj talenat, od Škole pjevanja ,,D-Moll“ na čelu sa Danijelom Alibabićem do djevojčica iz Tivta koje su osvojile prvo mjesto na manifestaciji ,,Crna Gora u ritmu Evrope“, himne Nacionalne turističke organizacije Crne Gore ,,Welcome to Montenegro“ koju je otpjevala Mia Malović, male balerine, djevojčice koje je otpjevala ,,Još ne sviće rujna zora“ do malenog guslara i ostale talentovane djece.

This slideshow requires JavaScript.


Nakon njih svoje najveće hitove ,,Bez tebe“, ,,Potonule lađe“, ,,Samo sklopi okice“, ,,Volim te još“ i druge sa publikom je otpjevao i sastav ,,Valentino“.

– Volimo da počnemo s pobjedom. Velika čast je da budemo sa vama, jer se osjećamo ovdje kao među braćom i sestrama – kazao je Zijo Valentino.
Tekst i foto: B.R.