DRUŠTVO SLAJDER

DAN NEZAVISNOSTI: Crnogorci su plaćali najskuplju cijenu da budu svoji na svome

Predsjednik Vlade Duško Marković priredio je večeras, na platou ispred Vile „Gorica“ u Podgorici, svečani prijem povodom 11. godišnjice nezavisnosti Crne Gore. 
U pozdravnom govoru premijer je  podsjetio na riječi lidera pokreta za obnovu nezavisnosti i tadašnjeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića, izgovorene prije godinu dana, pri obilježavanju desetogodišnjicu nove Crne Gore: Nezavisnost Crne Gore je naša najveća obaveza!

-Vjerujem da je svaki 21. maj datum kada se moramo podsjećati te najveće, svete obaveze svakog Crnogorca i svakog građanina Crne Gore-kazao je Marković.
Marković je podsjetio da, od kada postoje, Crna Gora i Crnogorci, za to prirodno pravo – da budu svoji na svome, da sami odlučuju o tome kako će živjeti, plaćali su najskuplju cijenu.
-U narednih nekoliko dana, 5.juna, dobićemo  mjesto u društvu i za stolom gdje veliki i moćni donose odluke, kao 29. članica najmoćnijeg saveza današnjice: Sjevernoatlantske alijanse. U narednih nekoliko godina, četiri ili najviše pet – Crna Gora će dobiti svoje mjesto za stolom i među članicama Evropske unije. Nikada više iza naših leđa neće se odlučivati o sudbini naše države. Jednom za vazda, zatvorićemo tu nesrećnu stranicu naše istorije. Time ćemo ispuniti našu najveću i svetu obavezu-kazao je Marković.
Čeka nas, dodao je,  još puno posla.
-Da našu bezbjednu, zajedničku kuću do kraja uredimo po mjeri najviših demokratskih i ekonomskih standarda razvijene Evrope, njegujući i ono što su tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva. Da gradimo sistem koji će pružati jednaku šansu svima da uspiju;
da zakoni važe jednako za sve; da ekonomski ambijent pruži priliku svakom građaninu i svakoj porodici da podignu životni standard na viši nivo; da mladi ljudi vide jasnu perspektivu za svoju budućnost u Crnoj Gori; da prevaziđemo naslijeđene i nove podjele koje uzimaju snagu crnogorskom društvu…-kazao je premijer.
Marković je naglasio da prvi put u istoriji Crna Gora ima priliku da se u potpunosti posveti tim ciljevima. Da ujedini sve potencijale. Da se svim snagama okrene razvoju. Da po svemu bude lider na Zapadnom Balkanu.

Svečanom prijemu prisustvovali su predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, kao i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore.

(Više fotografija u foto galeriji)

Mn.M.

Foto: B. Šekularac