MAGAZIN

NEVINE LAŽI: Osam slučajeva kada je opravdano slagati djecu

Mislili oni da je to opravdano ili ne mislili, ali će roditelji uvijek iz nekog (opet, opravdanog ili neopravdanog razloga) svojoj djeci reći nešto šta baš i nije istina.

Ovo su neki od razloga kada tako nešto može da bude opravdano.

Kada postave pitanje koje je previše ozbiljno za njihove godine

A to su pitanja poput: “Odakle dolaze bebe?” ili “Šta je obdukcija?”.

Ako nijeste spremni da im date pravi odgovor ili mislite da vaše dijete nije emotivno spremno da ga shvati, potpuno je u redu da mu kažete malu laž. Na primjer: Odakle bebe dolaze? Iz bolnice, naravno.

Kada ih učite važnosti manira

Vaše dijete je dobilo poklon drugačiji od onoga što je očekivalo ili koji mu se uopšte ne sviđa. Ako vi primjetite, ili ako ono kaže, da mu se ne sviđa, nježno mu saopštite da je običaj da se zahvali i da bude ljubazno, u takvoj situaciji.

Kada njihov crtež nije lijep

Iako članovi porodice na crtežu vašeg djeteta podsjećaju na deformisana morska stvorenja, nipošto mu nemojte reći da crtež nije lijep, pošto time možete da mu ugušite kreativnost.

Kada vas pitaju za Deda Mraza

Ne rušite snove vašim mališanima.

“Deda Mraz vidi sve što radiš!”, može da zvuči malo je jezivo, ali umije da bude efektivno.

Slatkiši

U kuhinji krišom uzimate slatkiš iz skrivenog šteka, kada ulazi vaše dijete. Možete mu reći da je puna povrća i vitamina.

Mada to, ponekad, u obrnutom slučaju, može da bude i kontraproduktivno…

Kada vas pitaju šta neki natpis znači

Ovo uspijeva dok ne nauče da čitaju, a do tada kako će moći da znaju da znak za proizvod u radnji stvarno znači: “Bez svađe”, “Ne izvoljevaj”, “Slušaj svoje roditelje”…

Kada koristite jake argumente

Šta je to što djecu čini poslušnima kada se spomene autoritet? Čak i kada nema veze sa školom, uglavnom upali ako im kažete: “Ne bih voljela da učiteljica / tata / baka sazna za ovo!”.

Kada vas njihova najglasnija igračka izluđuje

“Mama je zaboravila da kupi baterije, žao mi je momci”.

Izvor: b92.net