ART PREPORUKA

USKORO: Predstava o Vitu Nikoliću

Velikani srpskog glumišta Petar Božović i Žarko Laušević spremaju predstavu u režiji Ljiljane Todorović, po tekstu Željka Mijanovića, o našem sjajnom pjesniku Vitu Nikoliću. Ovo će biti povratak Žarka Lauševića na pozorišnu scenu poslije četvrt vijeka.

-Mislim da će premijera biti na jesen, nijesmo sebi postavili rokove. Junaci su sudija i pjesnik, što je motiv komada- kazao je kratko Božović za Kurir.

Rediteljka Ljiljana Todorović, već je radila s Lauševićem na kultnoj predstavi “Mačka na usijanom limenom krovu”, ali on od 1993. nije igrao na sceni.

Nikolić je stvarao u drugoj polovini 20. vijeka, njegov opus je raznovrsan, a stil poseban. Njegovi stihovi odišu ljubavlju, nostalgijom, melanholijom, ironijom i osjećanjima bola, a prolaznost života, starost i bolesti koje sa sobom starost nosi, smrt, samoubistvo su samo neki od motiva koji se pojavljuju u Vitovim pjesmama.

Ono što povezuje sve njegove pjesme jeste bujica osjećanja koja izviru iz njegovih stihova, ostavljajući poseban utisak na čitaoce.

 

kud duga