DRUŠTVO SLAJDER

PREDSTAVLJAMO: JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje „Savo Popović“ na Cetinju

JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje „Savo Popović“ na Cetinju ima tradiciju dugu 58 godina i danas radi u zgradi cetinjske gimnazije. Raspolaže svim potrebnim sredstvima za rad, a nedavnim renoviranjem Gimnazije, muzička škola je povećala i svoje prostorne kapacitete.

Škola intenzivno radi na stvaranju uslova za muzičku edukaciju sve zainteresovane djece, na njihovom usavršavanju, omogućava njihove odlaske na takmičenja, dok u oblsti profesionalnog razvoja nastavnika organizuje saradnju sa eminentnim crnogorskim kao i inostranim pedagozima i instrumentalnim izvođačima za naše profesore/ce.

U Školi ima šest instumentalnih odsjeka: klavir, flauta, gitara, harmonika, violina. Od prethodne godine otvorili smo odsjek violončela, što pretstavlja osvježenje posebno kada su u pitanju kamerni sastavi. Na svim odsjecima učenici uz rad profesora postižu brojne rezultate. Učenici su uključeni u raznovrsne oblike slobodnih aktivnosti. Nastavni kadar nastoji da svaki učenik u nekoj od ovih aktivnosti pronađe i razvija svoje talente.

Oni redovno učestvuju na svim značajnijim takmičenjima učenika osnovnih muzičkih škola u Crnoj Gori, kao i inostranstvu.

U posljednje četiri godine u cetinjsku muzičku školu je sa Muzičkog festivala mladih Crne Gore donešeno 16 zlatnih, 13 srebrnih i 27 bronzanih lira.

Takođe, sa međunarodnih takmičenja učenici su doneli brojne medalje. U prošloj školskoj godini, na takmičenjuIsidor Bajić“  osvojili su prvu nagradu, a na međunarodnom takmičenju u Sarajevu jednu prvu i jednu drugu nagradu. Na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Tivtu osvojili su tri prva, sedam drugih i jednu III nagradu, a na Međunarodnom festivalu harmonike četiri prve nagrade.

Nastavnica Tijane Kovačević-Ilić kaže da je za malu sredinu kao što je Cetinje, umjetnički razvoj, kulturno uzdizanje djeteta od velikog značaja.

-Učenici naše škole nastupaju u najznačajnijim salama: Ministarstvo kulture, Zetskom domu, KIC-u“Budo Tomović“, a nastupali su na svečanostima hrvatske ambasade, UNESCO-a, učestvuju u kulturnom životu Cetinja. Naši učenici pobjeđuju kako na Republičkim, tako i na Međunarodnim takmičenjima. Srećni smo što u maloj školi imamo puno talentovane i vrijedne djece-rekla je Kovačević-Ilić.

Mn.M.

One Response to PREDSTAVLJAMO: JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje „Savo Popović“ na Cetinju

  1. Irena

    13.05.2017 u 19:00

    Uz nastavnicu kao sto je Tijana Kovacevic Ilic treba da se ponosi ne samo Skola, vec Cetinje i Crna Gora. Tek da ima jos takvih nastavnika koji daju sve od sebe i rade na na ovakav nacin.