ART SLAJDER

ZUNS NA SAJMU KNJIGA I OBRAZOVANJA: Predstavljeni DAISY udžbenici za istoriju za šesti i sedmi razred

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica održao je danas na 12. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja još jednu zanimljivu i poučnu promociju.
U pitanju je predstavljanje DAISY udžbenika istorije za šesti i sedmi razred.
Moderatorka Nađa Durković u ime ZUNS-a kazala je da je DAISY (Digital Accessible Information SYstem) specifična forma udžbenika, digitalni zapis štampanog teksta koji ima svoj auditivni i vizuelni dio. Osnovni cilj ZUNS-a, dodaje ona, bio je da putem ovog projekta unaprijede inkluzivno obrazovanje u Crnoj Gori, te pomogne svim učenicima koji iz bilo kojeg razloga ne mogu da čitaju štampani tekst.
Podsjetila je i to da je ova forma poznata u mnogim razvijenim zemljama – Švedskoj, Finskoj, Francuskoj, Španiji, Japanu, Kanadi, Americi i Australiji.
– Želja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva je da našim edukativnim materijalima dođemo do svakog djeteta u Crnoj Gori – istakla je Durković.
Kako se prenosi cijeli udžbenik u audio izdanje, Durković kaže da je poseban izazov bio likovni materijal. Glasove su posudili glumica Dubravka Drakić i magistar Novica Vujović sa Fakulteta za crnogorski jezik.
Savjetnica za obrazovanje u Kancelariji UNICEF-a u Crnoj Gori Maja Kovačević iskazala je ponos što je dio tima koji je četiri godine radio na ovom projektu i koji je napravio zajedno devet ovakvih udžbenika.
– Unapređenjem kvaliteta inkluzivnog obrazovanja mi unapređujemo kvalitet obrazovanja uopšte – smatra Kovačević.
U prilog tome pomenula je primjer skandinavskog obrazovanja čiji je obrazovni sistem najbolji na međunarodnim testiranjima. Međutim, Crna Gora, ne samo što je napravila veliki pomak ovime u obrazovanju, jer se od 2009. godine do sada broj djece sa smetnjama u razvoju u redovnim školama upetostručio, već je Crna Gora i jedina u svijetu koja je, dodaje Kovačević, na sistemski način pristupila produkciji i uvođenju DAISY udžbenika u škole.
– Jedinstveni smo u svijetu što smo imali partnerski pristup, da smo ovom poduhvatu prišli svi, institucije koje se bave kreiranjem politika. Tu su Ministarstvo prosvjete, Zavod za školstvo, Zavod za udžbenike koji je glavna agencija za produkciju udžbenika, uz Resursni centar Podgorica, kao i glumci i glumice, studente i studentkinje dramske akademije koji su dali život udžbenicima. Ovo partnerstvo obećava dobru saradnju i u budućnosti – kazala je Kovačević.
Evalvacija primjene DAISY udžbenika, koju je UNICEF radio prije dvije godine, pokazala je da 92 odsto nastavnika smatra da su korisni za djecu sa smetnjama u razvoju, a više od 80 procenata nastavnika da su DAISY udžbenici dobri za svakodnevnu upotrebu u nastavi.
Savjetnica za inkluzivno obrazovanje Zavoda za školstvo Anita Marić, logoped po struci, koja je upravo bila došla sa časa na kojem se primjenjuju DAISY udžbenici, rekla je da je napravljen veliki korak da udžbenike približe svim učenicima u cilju postizanja jednakosti.
Uključeno je novih 25 škola u program rada sa DAISY udžbenicima i edukovano po pet nastavnika iz tih škola, dodala je Marić. Svi oni prošli su šest obuka tehničkog korišćenja udžbenika, primjene udžbenika za nastavu crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti, primjenu udžbenika za učenike sa teškoćama u savladavanju gradiva, učenika sa disleksijom i disgrafijom.
– Bilo je divno, inspirativno. Čak su učiteljice drugog i trećeg razreda tekstove iz čitanke za četvrti i peti razred koristile da bi neke teme zajedno obradili. Čitav čas je bio iskorišćen u duhu DAISY udžbenika, od uvodnog dijela kada učenici sami učestvuju, čitaju, posmatraju, slušaju – prenijela je utiske Marić i podsjetila da ovi udžbenici ne znače samo audio čitanje već je to i audio i vizuelna čitanka, te da je pristup multisenzorni.

Urednica ovih izdanja u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica Biljana Miranović kaže da joj je bio izazov da učestvuje u izradi DAISY udžbenika.
– Način učenja je drugačiji. Ti učenici pomoću slika stvaraju tekst. Ikoničke i simboličke ilustracije koje su neodvojive od sadržaja udžbenika istorije predstavljale su za mene poseban izazov – istakla je Miranović, dodavši da nije imala nijedan problem tehničke prirode u radu.
Glumica Dubravka Drakić rekla je da joj je čast što je treći put gošća ZUNS-a na Sajmu knjiga.
– Zaista se osjećam privilegovanom zato što sam u timu koji neprekidno se trude da radi nešto što nije uobičajeno za našu sredinu, a to je pomjeranje granica – kazala je Drakić.
Prva lekcija koju je, kaže, naučila iz udžbenika profesora Branivoja Đorđevića je: ,,Svaki govor je razgovor, svaki govor je nagovor, svaki govor je razgovor na sceni.“ Upravo to je primijenila radeći na audio formatu ovih udžbenika, jer samo ako je svaki govor razgovor ostvarujemo elementarni nivo komunikacije.
Zahvaljujući čitankama i DAISY formatu, dodaje Drakić, ,,na jedan normalan način smo dokazali da novac i sredstva nisu sve i ne bi smjeli da budu sve.“
Važno je da se povezujemo, unapređujemo jedni druge, dopunjavamo se, jer ,,niko od nas nije najbolji, ali zajedno možemo da budemo najbolji ili možemo da se trudimo da to budemo.“
Predstavljene su audio-vizuelne lekcije na temu Kako se dijele istorijski izvori, Zašto i kako se prošlost dijeli na periode, Barska bitka i taktika kneza Vojislava, kao i opis karte.
– Drago mi je da se u Crnoj Gori istrajava na dobrim stvarima. Mi prepoznajemo dobre ideje, svi želimo da podržimo dobre ideje, međutim, dešava se vrlo često da smo kratkog daha. Ovdje smo pokazali u kontinuitetu od nekoliko godina da želimo to da radimo, da želimo to da popravljamo, usavršavamo. U postojećim uslovima radimo najbolje što možemo – zaključila je promociju Durković najavivši nove udžbenike i priručnik za nastavnike koji rade sa DAISY formatom.
Svi DAISY udžbenici mogu se naći na sajtu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorice i besplatni su za preuzimanje.
B.R.
Foto: Dejan Kalezić