DRUŠTVO PREPORUKA

PLANINARSKI SAVEZ: Generalov most na Mrtvici nije pouzdan za prelazak

Stručna komisija Planinarskog saveza Crne Gore za markacije, planinske staze, pješačke puteve i Registar, obavijestila je sve korisnike planinarskih staza nacionalne mreže, da su staze primorske planinarske transverzale „Orjen-Lovćen-Rumija“, sa priključnim stazama, otvorene za korišćenje cijelom dužinom i prohodne, pišu Dnevne novine.

-Staze u centralnom dijelu Crne Gore u okolini Podgorice su prohodne- kazao je načelnik komisije Pavle S. Bandović.

Prema njegovim riječima, komisija upozorava korisnike da staze koriste na sopstvenu odgovornost, a da bliže informacije o stanju i prohodnosti staza, traže od domaćina – planinarskih klubova “Subra”, “Dinarid”, “Pestingrad”, “Kapetan Angel”, “Rumija”, “Komovi”, “Gorica” i “Visokogorci”.

-Uočeno je da se staza u kanjonu rijeke Mrtvice koristi mimo kodeksa i bez neophodne zaštitne opreme, od neovlašćenih vodiča i u većim grupama. Most na rijeci Mrtvici (Generalov most) za Mrtvo Duboko, nije pouzdan za prelazak, te upozoravamo korisnike da isti ne koriste-kazao je Bandović.

On je istakao da komisija moli sve korisnike da se staze nacionalne mreže koriste shodno pravilima ponašanja u planini, da se pridržavaju postavljene markacije i signalizacije, da staze ne koriste samovoljno i bez licenciranih vodiča zbog njihove bezbjednosti, a posebno u masivima visokih planina.

-Molimo korisnike da čuvaju markaciju, signalizaciju i vode brigu o higijeni na stazama. Za ostale staze nacionalne mreže, koje nijesu otvorene, biće izdato naknadno saopštenje do 30. juna- poručio je Bandović.

Za stanje na lokalnim i MTB stazama, obavještenje treba tražiti od LTO i Biciklističkog saveza Crne Gore jer su u njihovoj nadležnosti.

-O eventualnim primjedbama i stanju na stazama, obavijestite Komisiju na e-mail: [email protected] a bliža obavještenja, potražite od JP Nacionalni parkovi Crne Gore i kod klubova domaćina- kazao je Bandović.

Izvor: Dnevne novine/cdm.me