ART SLAJDER

PREDSTAVNICA ISLANDA NA EUROSONGU ZA MNE MAGAZIN: Kad Slavko nastupa, ne mogu da skinem pogled s njega

Ovogodišnja  predstavnica Islanda na Evroviziji Svala izvešće pjesmu pod nazivom ,,Paper” u prvoj polufinalnoj večeri 9. maja. Njen otac Bjorgvin Halldorsson je takođe nastupao na Evroviziji 1995. godine u Dablinu sa pjesmom ,,Nuna”, što je čini ponosnijom na nastup sljedeće nedjelje u Kijevu.
– Vrlo je interesantno da gledam svoju ćerku sad na takmičenju. Mislim da proživljavam istu dozu stresa kao što sam te 1995. godine. Ali sam veoma ponosan na nju – rekao je njen otac.
Na nacionalnom takmičenju u Rejkjaviku, Svala je predstavila pjesmu na islandskom jeziku, dok je u finalnom nacionalnom izboru pjevala na engleskom kao jeziku na kojem bi voljela da se predstavi na takmičenju u Kijevu.
Island je prvi put ove godine imao internacionalni žiri koji je bio sačinjen od profesionalaca iz muzičke industrije. To su bii švedski pobjednik Evrovizije Mans Zemerlow, Milica Fajgelj kao muzički menadžer i PR na Evroviziji, Bruno Berbers iz Francuske, koji je član žirija u francuskom takmičenju The Voice kao i na Evroviziji, Julia Zemiro iz Australije kao voditelj. Većina glasova je bila ujednačena te je Svala pobijedila.

– Pjesma ,,Paper” je vrlo lična i govori o mojim poteškoćama i anksioznošću koju sam imala u svojim 20 godinama. Cijela produkcija pjesme, cijela ideja i koncept su moji, mog muža i našeg malog tima, te je ovo vrlo ličan projekat za mene i ponosna sam što mogu predstaviti Island – kaže Svala za MNE magazin.

Na pitanje kako bi predstavila Evroviziju američkoj publici budući da se ovo takmičenje ove godine prenosi u Americi a i da ona živi u Los Anđelesu, ističe:
– Nažalost, mnogi ljudi misle da je Evrovizija televizijsko takmičenje poput X faktora ili The voice-a, i ne shvataju pravo značenje za Evropu. Ali sa druge strane, ima ljudi, posebno iz svijeta muzike kao i naših prijatelja, koju su tačno upoznati i redovno prate događaj.
Svala je jedna od izvođača sa najviše samouvjerenosti što se tiče uživo izvođenja i lakoće pjevanja.
Pri dolasku u Kijev je imala poteškoće sa prtljagom, te je njen kofer izgubljen ali na kraju i srećno nađen i sigurno joj predat. Na Evroviziji će nositi bijeli kostim dizajniran od strane amerčkih kreatora iz Los Anđelesa, i nastup će biti sličan kao sa nacionalnog izbora, osim što su izmijenili poneke uglove kamera. Biće sama na sceni sa prelijepim vizuelnim efektima na led ekranima i specifičnom koreografijom koju će izvoditi sama na sceni.

Ona već radi na albumu, i odmah nakon Evrovizije će objaviti singl, na kojem je radila u Los Anđelesu gdje trenutno i živi.

Crna Gora će imati priliku da glasa za Island budući da se takmiče u istoj polufinalnoj večeri.
– Sviđa mi se crnogorska pjesma. On je zvijezda i kad nastupa ne mogu da skinem pogled s njega – kazala je Svala  o crnogorskom predstavniku za MNE magazin.
Milica Fajgelj