DRUŠTVO

OBILJEŽEN EVROPSKI DAN SAMOSTALNOG ŽIVOTA: Svi da imaju jednaka prava

Zajednički je zadatak i potreba svih nas da u narednim godinama što više i što bolje radimo na izgranji evropskih standarda i tome da svi imamo jednaka prava, poručio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović na obilježavanju Evropskog dana samostalnog života koji je danas organizovan na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, ministar je istakao da upravo pregovarački proces sa EU nudi najveću šansu u približavanju evropskim vrijednostima.

-To je jedan od najvećih reformskih zahvata kroz koji prolazi naša zemlja. Gotovo polovina pregovaračkih poglavlja dotiče osobe s invaliditetom što govori da je u proteklih šezdeset godina Unija izradila takve mehanizme da ne možete danas pregovarati ulazak u EU bez doticanja prava osoba s invaliditetom- rekao je ministar.

On je, kako se navodi, istakao da Vlada posvećeno radi na unapređenju prava osoba s invaliditetom i posebno ukazao na obaveze i standarde iz poglavlja 23.  Pravosuđe i temeljna prava i 19. Socijalna politika i zapošljavanje.

U tom pravcu, dodaju oni, ministar je najavio intenziviranje dijaloga i saradnje Ministarsta evropskih poslova s nevladinim udruženjima koja se bave osobama s invalididtetom, te realizaciju aktivnosti koje će, kroz konkretne primjere, pokazati da evropski proces donosi promjene.

Predsjednica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić je istakla da je Evropski dan samostalnog života prilika da podsjetimo na važnost samoprihvatanja i samoodređenja osoba s invaliditetom.

-Samostalni život mora biti jednako dostupan i dostižan svima. Ako je, kako to osnivači ove filozofije govore, osobama bez invaliditeta dat „zdravo za gotovo“ i jednostavno za njih predviđen od samog rođenja, onda on mora biti jednako dostižan i za sve osobe s invalididtetom, bez osporavanja i postavljanja rigidnih struktura podrške-poručila je Vujačić.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Ajvo Orav je dodao da EU ohrabruje Crnu Goru da ubrza napore kako bi građanima s invaliditetom osigurali pravo na slobodu kretanja, pravo na pristup javnom prevozu i javnim ustanovama, pravo na jednaku edukaciju i jednak tretman prilikom zapošljavanja i istakao važnost uključenosti osoba s invaliditetom i njihovih organizacija u proces donošenja odluka u svim fazama.

Događaj je organizovalo Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, uz podršku Ministarstva evropskih poslova, u sklopu zajedničkih aktivnosti usmjerenih na obilježavanje Dana i mjeseca Evrope u Crnoj Gori.

-Evropski dan samostalnog življenja, 5. maj, obilježava se u mnogim zemljama Evrope različitim manifestacijama i događajima, i ima za cilj promociju samostalnog života, i njegovih principa, zalaganje za servise podrške, pristupačan prevoz i okruženje, odnosno deinstitucionalizaciju i mogućnost samostalnog donošenja odluka od strane osoba s invaliditetom- zaključuju iz ovog resora.

Izvor: cdm.me