DRUŠTVO PREPORUKA

ŠAVNIK: Učitelj ošamario djevojčicu jer nije uradila zadatak

Sedmogodišnja djevojčica V.S, učenica drugog razreda šavničkog Obrazovnog centra, dobila je šamar od učitelja M.Ć.

To tvrdi njen otac Željko Saliju u izjavi Dnevnim novinama.

Prema Željkovim navodima, do incidenta je došlo jer je djevojčica, na pitanje nastavnika zašto nije uradila zadatak, odgovorila: “Zato što to nijeste izdiktirali”.

-Pitao je zašto nijesi to uradila, a ona mu je rekla: ‘Zato što nijeste to izdiktirali’. Zatim je nastavnik udario pesnicom od sto i odvalio joj šamarčinu- tvrdi otac sedmogodišnje djevojčice.

Naime, fotografija učenice sa crvenim pečatima na licu, odnosno otiscima od šamara, koje je navodno dobila od nervoznog učitelja, objavljena je na društvenim mrežama i šokirala je crnogorsku javnost.

“Nervozni učitelj istukao djevojčicu!”, opis je fotografije koja je objavljena na Fejsbuk stranici Podgorički vremeplov. Čitav slučaj prijavljen je policiji.

-Ovo je zaista sramno što se desilo, ne zato što je moje dijete, nego za svu djecu je sramota da idu u školu da bi ih neko tukao. Ja svoje dijete ne šaljem da ga neko bije, već u školu da ga neko nešto nauči-kazao je ogorčeni otac.

Nakon incidenta, roditelji su izvadili ljekarsko uvjerenje i slučaj prijavili nadležnima.

Iz škole ga, kako je rekao, niko nije kontaktirao.

 

Direktor šavničkog Obrazovnog centra Branko Lazarević kazao je da ta ustanova provjerava navode objavljene na društvenoj mreži Fejsbuk.

-S obzirom na navode u vezi sa današnjim incidentom u Obrazovnom centru, a koji se tiče učenice drugog razreda naše škole, obavještavamo vas da smo od danas u postupku utvrđivanja činjeničnog stanja i eventualne odgovornosti. Nema sumnje da ćemo se ovim pitanjem, kao odgovorna uprava, baviti temeljno, a javnost će biti blagovremeno upoznata- navodi se u kratkom saopštenju Lazarevića.

Iz Ministarstva prosvjete su Dnevnim novinama kazali da juče do momenta slanja odgovora nije evidentirana prijava za bilo kakav incident ove vrste.

-Kada je riječ o konkretnom slučaju, u Ministarstvu do momenta slanja odgovora nije evidentirana prijava za bilo kakav incident ove vrste. U bilo kom slučaju nasilja nad djecom od strane nastavnog kadra, isti se od uprave škole mora strogo sankcionisati- kazali su DN iz resora Damira Šehovića.

Poručili su da će svakako zahtijevati da se u najkraćem roku utvrdi činjenično stanje i preduzmu hitne mjere u skladu sa zakonom, a nakon procedure utvrđivanja odgovornosti.

Izvor: Dnevne novine/cdm.me