DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Počinju Energetski dani

Manifestacija pod nazivom Energetski dani Podgorice otvorena je juče u glavnom gradu.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović istakao je da zajedno sa partnerima, Glavni grad već četvrtu godinu za redom organizuje energetske dane u želji da privuče pažnju javnosti na dodatnu potrebu zaštite životne sredine kroz racionalno korišćenje energije i energetskih resursa i tako promovišu opredjeljenje ka održivoj energetskoj zajednici.

– Energetski dani su dobra prilika da se građani informišu o energetskoj efikasnosti, o načinima na koje mogu racionalno da koriste energiju, kako da primijene energetsku efikasnost u svom svakodnevnom životu, kao i da se upoznaju sa projektima koje realizuje Glavni grad, a koji se odnose na energetsku efikasnost. Kroz učešće u regionalnim projektima iniciranim od strane Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i finansijsku podršku njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, kontinuirano radimo na jačanju kapaciteta i stvaranju odgovarajućih preduslova kako bismo implementirali adekvatne mjere iz oblasti energetske efikasnosti. Zbog toga poseban akcenat treba staviti na potrebu jačanja društvene svijesti i podsticanje građana da prepoznaju značaj svoje uloge u razvoju grada kao održive urbane zajednice – kazao je Stijepović.

Izradom i usvajanjem strateških dokumenta kao što su Akcioni plan za održivo korišćenje energije kao resursa, Lokalni energetski plan i Strategija adaptacija na klimatske promjene, dodao je, Glavni grad je sublimirao sve rezultate višegodišnjih istraživanja i formirao okvir za sprovođenje prioritetnih mjera i aktivnosti koje će doprinijeti energetskoj efikasnosti, primjeni obnovljivih izvora energije, jačanju svijesti o pitanjima adekvatniog korišćenja energije i zaštite životne sredine. Podgorica je na ovaj način prihvatila i potvrdila koncept koji se danas u svijetu označava kao „Pametan ili otporan grad“.

Takođe, potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika evropskih gradova za klimu i energiju, Glavni grad se dodatno obavezao da će kroz ovaj instrument zajedno sa ostalim gradovima Evrope odgovoriti na izazove globalne promjene klime.

– Podgorica je naš kutak planete i naš je cilj upravo da oplemenimo prostor u kome živimo, ali i da ukažemo da možemo i da hoćemo da učinimo naš grad boljim i ljepšim mjestom za život – rekao je.

Uvjeren sam da ćete, prisustvujući i narednih dana manifestaciji „Energetski dani“, uvidjeti našu posvećenost borbi za očuvanje prirodnih bogatstava i uspostavljanju kvalitetnijeg i humanijeg životnog ambijenta, a ovogodišnji slogan manifestacije „KAD BRINEŠ DOVOLJNO, ISPLATI SE“ je prilično sugestivan i podsticajan za sve nas da damo još veći doprinos budućem zajedničkom djelovanju na polju energetskog menadžmenta, zaključio je Stijepović.

Iz Glavnog grada su najavili da će, u okviru manifestacije, danas u EU Info centru biti predstavljen biznis plan za bike sharing sistem u Podgorici.

-Govoriće se o aktivnostima koje je Glavni grad sproveo i na kojima radi po pitanju projektovanja i izgradnje biciklističkih staza i o sigurnosti bisciklista u saobraćaju- navodi se u saopštenju.

U prostorijama EU Info centra u srijedu će biti održana konferencija propraćena mini-sajmom o održivim i štedljivim načinima grijanja sa osvrtom na kvalitet vazduha, zaštite šuma i biodiverziteta.

Planirano je da predstavnik Ministarstva ekonomije, Božidar Pavlović, predstavi projekat Energy wood II, koji podrazumijeva beskamatne kredite za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase.

-Tu će svoj prostor imati i firme koje se bave ugradnjom sistema za grijanje na pelet, one koje se bave proizvodnjom peleta, kao i Alter Modus koji će predstaviti aktivnosti iz oblasti energetske efikasnosti- kazali su iz Glavnog grada.