ART SLAJDER

MNE MAGAZIN NA PREMIJERI U BEOGRADU: Mihail Barišnjikov ispraćen ovacijama

Beograd je čekao Mihaila Barišnjikova od marta, kada je pomjerena premijera predstave ,,Brodski/Barišnjikov“ zbog njegove povrede koljena. Premijera je bila sinoć u prelijepom ambijentu Pozorišta na Terazijama. Bio je to pravi ekskluzivitet kojem su, pored gostiju iz Rusije, prisustvovali ambasador Crne Gore u Beogradu Branislav Mićunović i direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac.
Ono što smo vidjeli može se opisati samo jednom riječju – poezija. Poezija Brodskog, poezija pokreta i izvođenja Mihaila Barišnjikova, poezija svijetla, poezija scenografije, poezija riječi i poezija režiserskog djela Alvisa Hermanisa iz Rige.
Svojim plesnim složenim pokretima Barišnjikov je potvrdio zašto ga smatraju jednim od najvećih baletana svih vremena. Poeziju prijatelja i zemljaka, pjesnika Josifa Brodskog, s kojim je drugovao u Americi 22 godine, često šetajući pored rijeke Hadson, govorio je nadahnuto na ruskom jeziku, dok je iza njega uporedo išao titlovani prevod na srpskom.
Sve je podsjećalo na davna vremena, od staklene starinske sobe do klupa i gramofona iz kojeg se čuo upravo glas Brodskog kako recituje svoju poeziju. Govorio je Brodski u njoj o svom vremenu od kojeg se malo što promijenilo i danas, o čovjeku i o prolaznosti.


,,Sačuvaj moju sen“, dio je poeme Josifa Brodskog. Njegov prijatelj Mihail Barišnjikov i mladi režiser Alvis Hermanis učinili su upravo to – sačuvali sen i uspomenu na Brodskog i njegovu poeziju kroz ovu predstavu.
A to je najbolje pokazala publika koja je kraj predstave ispratila ovacijama i dugim aplauzom tokom kojeg je Barišnjikov izlazio pet puta na bis, slao poljupce, pokazivao rukom na srce i govorio ,,hvala“.
Bila je ovo predstava koju je teško riječima opisati, ona se mora doživjeti.
Priliku za to publika će imati već u ponedjeljak i utorak kada slijede reprize ovog komada.
B.R.
Foto: Sara Krulwich/The New York Times&BACNY

kud duga