DRUŠTVO SLAJDER

PREDSTAVLJAMO: JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budva

 

 JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi osnovana je Odlukom Skupštine opštine Budva  1991. godine. Školi je dat na privremeno korišćenje dio prostora JU OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi.

Četiri godine kasnije osnovano je Područno odjeljenje u Petrovcu, a Odjeljenju je na korišćenje ustupljen dio prostora JU OŠ “Mirko Srzentić” u Petrovcu.

Na ovim prostorima muzici se uvijek pridavao veliki značaj, pa je muzičko školovanje bilo dostupno još 1966. godine kada je godine u Budvi radilo Područno odjeljenje Muzičke škole iz Kotora, od 1976. – 1978. godine Škola je radila u okviru Kulturnog centra u Budvi, a od 1978.  – 1991. godine u okviru Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi.

U muzičkoj školi su zastupljeni sljedeći odsjeci: klavir, gitara, flauta, violina, harmonika, solo pjevanje, truba i violončelo.

 U školskoj 2016./2017. godini Školu pohađa 376 učenika, od kojih 35 uči u područnom odjeljenju u Petrovcu, a muziciranju ih poučava 28 profesora. Škola raspolaže sa 14 funkcionalnih učionica za individualnu i grupnu nastavu. S obzirom na to da Škola nema koncetnu salu, lokalna samouprava ustupa Školi prostore za državanje koncerata poput Moderne galerije u Starom gradu, Cadmus cineplexx, Akademije znanja i Crvene komune u Petrovcu, kako bi djeca imala priliku da se predstave.

Od kad je nastala škola na godišnjem nivou djeca osvoje pregršt međunarodnih kao i državnih nagrada, kao solisti, ali i kao kamerni izvođači.

Direktor Nikola Vučković ističe da je veliko  zadovoljstvo rukovoditi školom čiji je đak bio.

-Broj učenika je u konstantnom porastu, s obzirom na to da je Budva opština sa velikim prilivom stanovništva što se svakako odražava na povećanje broja zaintersovane djece za muzičko obrazovanje. Moram pohvaliti nastavni kadar kao i đake koji daju sve od sebe da nesebično, odgovorno i veoma uspješno promovišu našu struku u zemlji i inostranstvu-kaže direktor Vučković.

Prof. flaute Ana Molčanov – Brajak kaže da je muzička škola njena druga kuća jer je bila njen đak, a već četvrt vijeka i njen profesor.

-Takođe, veoma sam srećan roditelj čije dijete raste uz ovu ustanovu kao njen učenik. Svjesna odgovornosti pedagoškog rada sa talentovanom djecom uspijevala sam da ostvarim svoje pune kapacitete, uživajući u rezultatima djece sa kojom sam radila i sa kojom radim i uz koju i dan danas učim-kaže profesorica Molčanov – Brajak.

Učenica Ana Jafimenka ima osam godina, a klavir svira dvije godine, u klasi prof. Nevene Rosandić.

-Spremam se za XLIV Festival mladih Crne Gore koji će se održati u Podgorici krajem aprila. Pored treme koju uvijek imam, ipak volim da sviram pred publikom, na koncertima, jer je muzika naljepša stvar na svijetu-kaže Ana.

Mn.M.