MODA SLAJDER

EMINE ERGUL UOČI MFW-A: Predstaviću se kolekcijom inspirisanom Osmanskim carstvom

Emine Ergul

Turska dizajnerka Emine Ergul dolazi u našu zemlju prvi put na poziv Instituta ,,Yunus Emre – Podgorica“ i Ambasade Turske u Podgorici. Predstaviće kolekciju na Mercedes-Benz Montenegro Fashion Week-u 19. aprila u ,,Capital Plazi”. Posjetioci će biti u prilici da vide prelijepu liniju od 22 kostima iz Osmanskog carstva.
Govori za MNE magazin o sebi i svom radu, inspiraciji, turskoj modnoj sceni, te saradnji sa Institutom ,,Yunus Emre – Podgorica”..

Na poziv Instituta ,,Yunus Emre – Podgorica” i Ambasade Turske u Podgorici prikazaćete kolekciju na Crnogorskoj nedjelji mode. Kako je došlo do saradnje?

– Prvi put smo se sastali sa ljudima iz Instituta ,,Yunus Emre” prije četiri godine. Istraživali su institucije koje rade u oblasti tradicionalne turske odjeće i rukotvorina i došli su kod nas.Zastupali smo svoju zemlju na petom Međunarodnom festivalu mode i scene u Astani, Kazahstanu, sa kolekcijom ,,Osmansko carstvo i čipka”, ,,Sultanovim kostimima” u Koštenicama, Rumuniji, i u Budimpešti, urađenih povodom godišnjice smrti Sulejmana Veličanstvenog u saradnji sa Institutom ,,Yunus Emre”. Naša saradnja se nastavlja na obostrano zadovoljstvo.

Prvi put ste u Crnoj Gori. Kakvu kolekciju  ćete predstaviti?
– Predstavićemo 22 modela iz Osmanskog carstva. Kostimi su inspirisani osmanskim sultanom, princom i odjećom robinja u haremu (odaliski). Ukrašeni su čipkom i skarletnim perlama. Odjeća za šest sultana, koji su živjeli u Bursi je istražena i reprodukovana (Osman Gazi (Osman-Beg), Orhan Gazi (Orhan Beg), Murat Prvi, Bajazit Prvi Munjeviti, Mehmed Prvi (Čelebi-Učenjak), Murat Drugi), a odjeća robinja u haremu napravljena je po istovjetnom primjerku ili modernizovana. Tokom pravljenja odjeće, bili smo inspirisani motivima i dizajnom korišćenim u turskoj tradiciji i kulturi, bojama, tehnikama ukrašavanja i tkaninama.

Koliko ste upoznati sa crnogorskom modnom scenom?
– Nisam znala ništa o ovom događaju prije nego što sam dobila poziv. Istraživala sam putem interneta. Saznala sam da se radi o međunarodnom modnom događaju, da se predstavljaju različiti brendovi i dizajneri iz mnogih zemalja, da je to važna i velika organizacija.
Koja je osnovna djelatnost Vaše iinstitucije ,,Bursa Olgunlasma Enstitusu” ?

– ,,Bursa Olgunlasma Enstitusu” je jedan od 18 instituta ustanovljenih širom zemlje da zaštiti tursku odjeću i zanatstvo i prenese ih na buduće generacije. Osnovan je 1996. godine pod okriljem Ministarstva za nacionalno obrazovanje – Generalne direkcije za doživotno učenje. Institut predstavlja tursku odjeću, rukotvorine i tursku kulturu na nacionalnim i međunarodnim modnim revijama i izložbama i transformiše dizajn u kreacije u skladu sa utvrđenim temama. To je obrazovna ustanova koja obezbjeđuje umjetničko obrazovanje i njeni instruktori i zaposleni su stručnjaci u svojim umjetničkim oblastima.

Radila sam kao nastavnica deset godina u školama u oblasti mode nakon završetka univerzitetskog obrazovanja u modnom i dizajnerskom sektoru i držala sam tri godine radionice u ,,Bursa Olgunlasma Enstitus”-u, a potom bila i pomoćnik direktora šest godina.

Poznavajući bogatu istoriju i kulturu Turske, time i boje, šare, materijale, tekstil, koliko je Turska inspirativna za dizajnera?
– Naša ustanova, koja ima za zadatak prenošenje kulturnih vrijednosti i tradicionalnih rukotvorina turske kulture, Burse i okoline budućim generacijama putem istraživanja i razvoja, sprovodi studije za dizajn i proizvodnju u skladu sa utvrđenom temom svake godine. Tkanja iz Burse-Keleša, svila iz Burse, svilarstvo, čipka, mladina kupatila u Bursi, tradicionalni motivi iz Anadolije, iznik motivi na keramici, linije i boje su takođe važan izvori inspiracije u našim kreacijama. Možemo čak reći da to formira osnovu naše inspiracije.

Kako vidite modnu scenu u svijetu danas? Gdje je Turska na toj modnoj mapi?

– U posljednjih nekoliko godina, sa brzom i lakom proizvodnjom u modnoj oblasti, novi trendovi su počeli da se pojavljuju gotovo svake godine i svake sezone sa načinom na koji se industrija ubrzano mijenja. Sa efekatom povećanja i raznolikosti ljudske populacije, postoji mnogo različitih stilova odijevanja u modnom sektoru koji je u ekspanziji.

Možemo reći da je tekstilna industrija u Turskoj veoma razvijena. Naša zemlja je jedna od vodećih u oblasti tekstila i odjeće i ima fabrike i preduzeća koji proizvode koristeći najnoviju tehnologiju. Naše znanje, iskustvo i ljudske snage koje su se akumulisale godinama u ovoj oblasti su među našim najvećim prednostima. Posljednjih godina, Turska je postala zemlja koja proizvodi tekstil i pokušava da uđe u zemlje koje oblikuju ovaj imidž dalje i oblikuju modu. Za tu svrhu, postoje mnogi proboji što se mode tiče, posebno u obrazovanju. Čak iako je djelo dizajnirano kroz odjeću, tkanina sama po sebi nema estetskio značenje i treba talentovane ruke modnih genija. Te šarene i različite vrste tkanine se transformišu u odjeći sa umjetničkim dodirom.

Glavni modni dizajneri koji su oblikovali tursku modu su Atil Kutoglu, Arzu Kaprol, Bahar Korčan, Džengiz Abazoglu, Dilek Hanif, Gamze Saračoglu, Erdem Moralıoglu, Hakan Jildirim, Hakan Akaja, Hatiče Gokče, Husein Čaglajan i Jildirim Majruk sada počinju da postaju prepoznati u svijetu.
Naša ustanova radi na doprinosu naše zemlje u oblasti mode tako što radi istraživanja, razvoj, evaluaciju, arhiviranje i studiju proizvodnje u oblasti tradicionalne turske odjeće i rukotvorina koji su naše kulturne vrijednosti.

Bojana Radonjić
Foto:
Privatna arhiva