DRUŠTVO SLAJDER

SJUTRA JE SVJETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM: Pokažimo ljepotu različitosti

 

Osim što je prvi dan proljeća, 21.mart ima još jednu bitnu karakteristiku – to je svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom.Takozvani Dan šarenih čarapa tradicionalno obilježava Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, a ove godine biće održan na Trgu nezavisnosti, sa početkom u 10h.

U znak podrške učesnici će nositi šarene i rasparene čarape koje su simbol ovog dana iz uvjerenja da ih osobe sa Daunovim sindromom ne mogu upariti. I sam datum ima značenje, pa tako brojevi 21/3 predstavljaju tri kopije hromozoma 21, a koji je karakterističan za osobe sa Daunovim sindromom.

Marina Vujačić

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore bori se za prava osoba sa Daunovim sindromom pružanjem podrške, stvaranjem uslova za inkluzivno obrazovanje, podsticanjem mladih sa invaliditetom i inicijativama za odgovarajuća legislativna rješenja te podizanjem svijesti društva.

Direktorica Udruženja Marina Vujačić pojasnila je da, na žalost, u Crnoj Gori ne postoje podaci o broju osoba s invaliditetom, kao ni statistike osim onih koje se odnose na ostvarivanje konkretnih prava u različitim oblastima, te da je vrlo teško pričati o podacima i o broju osoba s Daunovim  sindromom. Ona takođe vjeruje da ove statistike ne posjeduju ni državni organi što je jako problematično jer su onda mjere koje se preduzimaju za uključivanje osoba s Daunovim sindromom u različite društvene procese selektivne i nepotpune i nijesu zasnovane na individualnim potrebama, odnosno interesovanjima.

-Ono što mi kao organizacija koja se zalaže i promoviše ljudska prava osoba s invaliditetom moramo istaći jeste da su osobe sa Daunovim sindromom najčešća kategorija među osobama sa invaliditetom kojoj nije garantovano ni pravo na život. Crnogorsko zakonodavstvo je potpuno suprotno garancijama iz Konvencije Ujedinjenih Nacija o pravima osoba sa invaliditetom imajući u vidu da se prekid trudnoće po ovom osnovu odobrava sve do 32 sedmice trudnoće. Situacija u praksi o broju prekida trudnoće samo zbog “medicinskih indikacija” da će se roditi dijete sa nekom vrstom tjelesnog ili intelektualnog oštećenja je zabrinjavajuća i predstavlja brutalno kršenje prava na život samo zbog pretpostavke da dijete s invaliditetom neće imati “zadovoljavajući kvalitet života”.  Postavlja se pitanje ko su uopšte stručnjaci koji mogu procijeniti nečiji kvalitet života i prije nego što se ta osoba rodi – dodala je Vujačić.

Iz UMHCG poručuju da se stvari u Crnoj Gori moraju promjeniti jer se sistem,umjesto podrške majkama i porodicama, bavi prevencijom, preporučuje ženama prekid trudnoće, jako često uz haotičan način saopštavanja informacija koje se kasnije, kod žena koje ne žele prekid trudnoće, samo iz razloga što se može roditi dijete s invaliditetom, ispostave netačnim. Ne mali broj majki djece s Daunovim sindromom je prenosio iskustva da su im doktori, najčešće genetičari govorili da njihovo dijete neće moći da hoda, priča, izražava osjećanja i emocije i da će živjeti kao biljka.

-Sistem mora da pruži psihosocijalnu, edukativnu i svaku drugu vrstu pravih, provjerenih informacija zasnovanih na činjenicama i odgovornosti svih resora da pruže adekvatnu podršku prilikom odrastanja, obrazovanja, zapošljavanja i učešća osoba s Daunovim sindromom u društvo.U brojnim drugim zemljama osobe s Daunovim sindromom učestvuju u svim važnim procesima, zaposlene su i samostalne, bave se kulturom i umjetnošću, ugostiteljstvom i drugim zanimanjima. Svaki sektor mora da preuzme odgovornost i adekvatne aktivnosti da podrži i podstakne prihvatanje i uključivanje osoba s Daunovim sindromom. Oni moraju da imaju obezbijeđene uslove za jednako priznanje prava. Upravo zato već treću godinu u susret 21. martu, svjetskom danu osoba s Daunovim sidromom sprovodimo intezivnu kampanju u kojoj skrećemo pažnju na prava i potencijale osoba s Daunovim sidromom. Kampanja je upravo usmjerena na osnaživanje roditelja i osoba sa Daunovim sidromom za samoodređenje i samoprihvatanje, te na opštu populaciju i podizanje svijesti kod njih. Zato smo jako zadovoljni što se uključio i Resursni centar “1. jun” i što ćemo zajedno obilježiti ovaj dan. Institucije su vrlo važne, a institucije koje rade i pružaju podršku osobama s Daunovim sidromom trebaju biti primjer drugima kako bi se uključili svi važni subjekti-kaže Vujačić.

Sara, Irma i Ilda

Slično mišljenje ima i majka Ilde i Irme, bliznakinja sa Daunovim sindromom, Sara Huremović koja je i sama svjesna da je proteklih godina otvorila mnoga vrata i promjenila dosta u našem društvu.

-Otvorila sam mnoga vrata, a dokaz za to je Ilda koja je prva djevojčica sa Daunovim sindromom od pet godina koja je prošetala pistom i bila prijavljena na Miss i Mister Montenegro Kids. Idemo dalje i nadam se da ćemo im polako, ali sigurno omogućiti bar približno od onoga što djeca sa Daunovim sindromom imaju u inostranstvu. Mijenjala bih dosta toga i ne znam šta bih prvo uradila, ali ipak sve ide naprijed laganim tempom i uz podrušku svih, a naročito medija koji nam daju vjetar u leđa i trude se zajedno sa nama, mislim da ćemo uspjeti – objašnjava Irmina i Ildina mama.

Irma i Ilda će zajedno sa drugarima šetati i ove godine, a kako kaže njihova majka, ove godine biće ih više, pa su organizovali i program.

-Trudićemo se da događaj svake godine bude što bolji. Nadamo se da će nam više ljudi pružiti podršku, kao i razumijevanje za našu djecu jer oni imaju potrebu kao i sva druga djeca, a to je potreba za ljubavlju. Dođite da podržite Irmu i Ildu i njihove drugare jer što nas je više, nama je lakše da srušimo predrasude u okruženju i omogućimo djeci sa Daunovim sindromom da funkcionišu kao i sva druga djeca – dodaje ona.

Iz Udruženja takođe poručuju građankama i građanima, a posebno porodicama osoba s Daunovim sindromom da im se pridruže 21. marta na Trgu nezavisnosti.

-Ako ste nekada poželjeli da obujete šarene i/li rasparene čarape ili to inače radite ovo je prilika da šetate zajedno sa nama, da pokažemo ljepotu različitosti i prava na izbor, prava da budemo drugačiji – poručuju oni.

Miljana Lalović

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

One Response to SJUTRA JE SVJETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM: Pokažimo ljepotu različitosti

  1. Zabrinuta

    20.03.2017 u 13:30

    Država ne zna čak ni njihov broj, a ne kako da im pomogne! Treba biti više ovakvih tekstova i konstantnog pritiska javnnosti,a ne samo 21og marta.