DRUŠTVO SLAJDER

MARIJA ĐURĐEVAC STUDIRA U IZMIRU: Preko kursa turskog jezika do stipendije

Nikšićanka Marija Đurđevac voli jezike i ta ljubav je dovela do Turske. Učeći turski jezik dobila je priliku da živi u zemlji u koju je zaljubljena od  djetinjstva i pohađa master studije koje želi.

Obrazovanje

Marija je završila Ekonomski fakultet u Podgorici, smjer Marketing. Osim ekonomije, obožava jezike, pa tako govori engleski, italijanski, francuski i naravno, turski. Kako kaže, od djetinjsva je željela da vidi Tursku, a sve je počelo kada je prije dvije godine krenula sa časovima turskog jezika u Turskom kulturnom centru ,,Yunus Emre” u Podgorici.

– Na nagovor moje profesorice Gökçe Çağlayan, aplicirala sam za stipendiju koju dodjeljuje turska vlada ,,TürkiyeBursları”. Dobila sam stipendiju na tri godine i trenutno sam na magistarskim studijama na Dokuz Eylüluniverzitetu u Izmiru, na smjeru Poslovna administracija. Prošle godine sam učila jezik i cilj je bio položiti C1 nivo turskog jezika da bih mogla da nastavim sa studijama. Ova godina je dosta teža i zahtijevnija jer imam ispite, a sljedeću ću posvetiti pisanju teze – objašnjava Marija.

Život u Izmiru

Marija kaže da je Turska upravo onakva kakvu je zamišljala i da je već do sada imala priliku da obiđe dosta. Tako je bila učesnik Ljetnje škole turskog jezika u Bursi, a osim toga posjetila je i Čanakale, Kušadasi, Istanbul. Prošlu godinu posvetila je učenju jezika i uspjela da obiđe čitav Izmir i njegovu okolinu.

– Izmir je prelijep. Na početku sam bila razočarana što nijesam dobila ovu stipendiju u Istanbulu, ali kako je vrijeme prolazilo, shvatila sam da sam imala veliku sreću da dobijem ovaj grad, jer je Izmir zaista najljepši grad za studiranje u Turskoj – kaže ona.

Iako se na svaku promjenu, u početku, teško navići, Marija kaže da joj je druženje sa kolegama iz čitavog svijeta olakšalo navikavanje na Tursku i Izmir. Najveći problem u početku im je bila stručna terminologija, ali su uspjeli da se prilagode i ostvare uspješne rezultate. Kako ona kaže, Turci su uvijek spremni da pomognu.

Slobodno vrijeme koje joj preostane nakon obaveznih predavanja, Marija pokušava da provede na najbolji mogući način.

– Najdraža mjesta su mi Alsancak, KordonKarşıyaka, uglavnom su to sva mjesta pored mora, koje inače obožavam. Na žalost ove godine nemam puno slobodnog vremena, jer sam dosta zauzeta školom, imam puno ispita, prezentacija, domaćih, projekata. Slobodno vrijeme provodim sa društvom iz skoro čitavog svijeta, kao što su Gruzija, Sudan, Pakistan, Vijetnam, Brazil, Mongolija. Pored toga, sviram violončelo i prošle godine sam počela sa časovima u jednoj privatnoj muzičkoj školi na Bornovi, gdje sam i smještena. Jako sam zadovoljna i profesorom i školom, zaista su divni prema meni. Zatim koliko mi to slobodno vrijeme dozvoljava, obilazim mjesta koja nijesam do sada vidjela – objašnjava Marija.

Marija dodaje da Turci mnogo vole narode sa Balkana i da su i oni kao i ostalo njeno društvo oduševljeni ljepotama jedne male države poput Crne Gore. Posebno im se dopada Kotor, Perast i Sveti Stefan, a neki će već na ljeto biti Marijini gosti.

Što se tiče planova nakon završetka studija, Marija kaže da ne voli planove na duže vrijeme, ali bi svakako voljela da poveže Tursku i Crnu Goru još više.

– Za sada, voljela bih da ovdje u Izmiru, ili Istanbulu odradim staž, i naravno ako mi se ukaže prilika da svo znanje koja sam stekla ovdje, primijenim u Crnoj Gori. Radila bih na promociji između Crne Gore i Turske – dodaje ona.

Marija priznaje da joj je ova stipendija promjenila život i otvorila potpuno novi pogled na svijet.

– Veoma mi je drago što sam dobila ovu stipendiju, i upoznala sve ove divne ljude , koji su moj boravak ovdje učinili još ljepšim – zaključuje ona.

Miljana Lalović