ART PREPORUKA

PREDSTAVLJAMO PORTAL ,,PROSVJETNI RAD“: Savremen pristup u praćenju oblasti prosvjete, nauke i kulture

 

„Prosvjetni rad“, list prosvjetnih, kulturnih i naučnih radnika Crne Gore sa tradicijom dugom 70 godina, pustio je u rad i internet portal koji na savremen način prati oblasti koje je pratio i u svojoj štampanoj verziji. Portal se nalazi u okviru inoviranog sajta Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica na adresi http://www.zuns.me/prosvjetni-rad, pa čitaoci mogu brže i jednostavnije dolaziti do željenih informacija. Ideja o internet portalu postoji, kažu u redakciji, već par godina unazad, ali za to vrijeme se razmatralo na koji bi se način jedan tako dugovječan medij mogao transformisati.

-Razvoj tehnologije uticao je i na ubrzan put informacija, pa klasični vidovi medijskog informisanja sve slabije drže korak sa onim modernim, elektronskim. „Prosvjetni rad“ je prerastao u portal zbog potrebe da bude dostupniji, pregledniji, aktuelniji, odnosno da u potpunosti zadovolji afinitete današnjih čitalaca. Projekat se realizovao proteklih nekoliko mjeseci, paralelno sa redizajniranjem sajta Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, u okviru kojeg se portal Prosvjetnog rada sada nalazi-kaže Nikola Nikolić, član redakcije ,,Prosvjetnog rada“.

Portal je osmišljen tako da stavlja fokus na tri oblasti koje je pratio i u svojoj štampanoj formi – prvenstveno prosvjetu, a potom i nauku i kulturu.

-Pošto je akcenat na obrazovanju, najveći dio menija posvećen je upravo obrazovnim institucijama, vrtićima, osnovnim i srednjim školama, univerzitetima, te inkluzivnom i obrazovanju odraslih. Na istaknutom mjestu su i kategorije Nauka i Kultura, a tu su još i Dijaspora – zbog želje da se domaća javnost više informiše o aktivnostima našeg brojnog iseljeništva – zatim Nove knjige, te posebno zanimljiva rubrika Intervjui/Analize/Komentari u kojoj će se kroz razgovore i autorske tekstove dublje problematizovati neke značajne teme.Okosnicu portala činiće područja koja su imala primat i u štampanoj verziji – prosvjeta, nauka i kultura, s tim što će dešavanja na obrazovnom planu biti dominantna, budući da je obrazovanje jedan od stubova svakog prosvijećenog društva. Osnovna razlika između portala i lista je u svježini objavljenih članaka. Nedostatak štampanog „Prosvjetnog rada“ bio je u tome što je izlazio kao mjesečnik, pa su mnoge vijesti, kada bi se list pojavio, bile uveliko zastarjele. Portal nema taj problem aktuelnosti: on je uvijek otvoren za čitaoce, lišen je praznog hoda, pa jednako važno mjesto zauzimaju veći, opsežniji tekstovi, ali i oni vremenski ograničeni, „jednokratni“. Drugim riječima, portal, za razliku od novine, ne pati od sindroma „bajatosti“, već je non-stop aktuelan, zahvaljujući pravovremenom plasiranju novosti Portal je pregledan i lak za upotrebu, pa se nadamo da će ga internet-korisnici koje zanimaju ove oblasti rado posjećivati -kaže Nikolić.

On najavljuje da će čitaoci u narednom periodu moći da pročitaju zanimljive reportaže, intervjue i autorske osvrte na mnoge obrazovne, kulturne i naučne fenomene, te da saznaju sve ono što se dešava u sferama koje portal prati. Takođe, pošto su, kako kaže,  prosvjetni radnici ,,naši stalni saradnici, pozivamo ih da putem e-maila [email protected] ili facebook stranice https://www.facebook.com/prosvjetnirad šalju sopstvene tekstove i tako doprinesu unapređenju našeg zajedničkog glasila.

Štampano izdanje ,,Prosvjetnog rada“ izlaziće, kako su najavili u redakcije periodično.

 -Pošto je „Prosvjetni rad“ gradio reputaciju prvenstveno kao list, ova tradicija će se nastaviti time što će štampana varijanta biti objavljivana nekoliko puta godišnje. Ideja je da to bude kvartalno, ali pošto se i dalje razmišlja o konceptu, odnosno dizajnerskim i sadržinskim detaljima, ova dinamika tek treba da bude utvrđena. Ono što se može najaviti jeste da će štampani „Prosvjetni rad“ biti neka vrsta magazina oslonjenog na tekstove koji su aktuelni na duže staze, za razliku od svog prethodnika koji je dobrim dijelom funkcionisao po principu „dnevne trake“ iako je izlazio mjesečno, u čemu je bila njegova osnovna slabost- kaže Nikolić.

Mn.M.