ART SLAJDER

PREMIJERA ,,ISTRAGE“ U CNP-U: Britka priča kroz prizmu Boga i zla


Premijerno izvođenje predstave „Istraga“ po tekstu Aleksandra Radunovića, u režiji i adaptaciji Stefana Sablića, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta publika je sinoć ispratila smijehom, dugim aplauzom i ovacijama.
Dobro poznatu priču o postanku svijeta, Adamu i Evi, postojanju Gospoda donio je kroz razgovor Miralema Bajramija (tumači ga izvrsni Srđan Grahovac), koji radi u policiji, pije, drogira se, ima vezu sa udatom ženom, i Boga (sjajni Dušan Kovačević). U njemu se postavljaju pitanja zašto Bog dozvoljava zlo, zašto uzima dobre ljude, a ostavlja zle, odakle uopšte to zlo u čovjeku i da li sve Bog mora početi da stvara ispočetka. I što mu bi da stvori čovjeka. U ovom komadu vidimo, kako je kazao Sablić na konferenciji za novinare, dva svijeta – svijet brutalnosti i svijet duhovnosti. Sve to na đubrištu po kojem glumci hodaju na sceni.
Radnja počinje ubistvom Avelja. U potrazi za krivcem, Inspektor Ružić ( Danilo Čelebić) i Policajac Raspopić ( Nikola Perišić) sreću Adama ( Aleksandar Gavranić), Evu ( Ana Vučković), Heruvima (Gojko Burzanović), te Boga. Kada ih vidi, Bog se čudi ko su oni, uporno govoreći da ih nije on stvorio. To za sobom vuče pitanje Da li je Bog zaista sve nas stvorio ili nas od zla više i ne prepoznaje.

Dobre uloge prikazali su još Stevan Radusinović kao Narator, Marko Todorović kao Kain, Omar Bajramspahić kao Zavišić, Vule Marković kao Svinja, Vukan Pejović, Milica Šćepanović, Vanja Jovićević, Anđela Radović, Marija Đurić, Marija Labudović, Jelena Đukić, Pavle Popović, Lena Bošković i Petra Đurišić.
– Nije bilo lako to odigrati iz razloga što svako od nas ima projekciju Boga kakvu on misli da treba. Bog je u svakom od nas i on je različit. Bio je to težak proces. Uloga Boga ne dobija se svaki dan – kazao je Dušan Kovačević okupljenim novinarima.
Radusinović je rekao da njemu nije bilo teško, jer priču o Raju, Adamu, Evi, jabuci, rebru i zmiji svi znaju.
– Znamo da smo dobri i da smo zeznuli nešto i da smo postali ka’ prasad i da se trebamo dozvati sebi. Sve je to, mislim, predstavljeno na prijemčiv način, a opet ozbiljno. Volim kod gospodina Radunovića što je britak i što je ,,u sridu“ – rekao je Radusinović novinarima.
Vučković je istakla da se trudila da ne ode to u banalnu parodiju nego da iz teksta ,,izvučemo nešto što je smisao, današnje doba“. Srećna je zbog reakcija publike.
– Ovo je predstava koja mora da zaživi, da se igra dosta da bi to bilo to – rekla je Vučković.
Za kraj, Sablić je rekao da ovakve reakcije publike jeste očekivao.
– Zadovoljan sam, predstava očigledno dobro komunicira sa publikom i nadam se da će dugo biti na repertoaru – kazao je Sablić, čiju je premijeru iz publike pratila majka Jelisaveta, dodajući da tekst za njega nije bio lak i da ga je vidio kao kolaž.
Izvrsnu scenografiju uradio je Miodrag Tabački, kostimografiju Lina Leković, izbor muzike je djelo Stefana Sablića, scenski pokret Tamara Vujošević- Mandić, saradnik na dramaturgiji je Ana Vujadinović, muzički saradnik Rade Vukčević a izvršnu produkciju Nela Otašević.
Reprizno izvođenje je večeras.
B.R.
Foto: Duško Miljanić