DRUŠTVO PREPORUKA

ŠEHOVIĆ-ULJAREVIĆ: Unapređivati saradnju na projektima u obrazovanju

Ministarstvo prosvjete otvoreno je za sve konstruktivne sugestije nevladinog sektora u oblasti obrazovanja, te će ova instuitucija i Centar za građansko obrazovanje (CGO) dalje unapređivati saradnju kroz zajedničke aktivnosti, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića sa izvršnom direktoricom Centra Daliborkom Uljarević sa saradnicom.

Na sastanku su otvorene teme koje se tiču visokog obrazovanja, sa naglaskom na izmjene Zakona o visokom obrazovanju koje su u toku. Ministar Šehović predstavio je planove u vezi sa izmjenom modela studija na 3+2+3, finansiranjem Univerziteta Crne Gore po tzv. ugovornom modelu, te stavljanjem akcenta na izučavanje stranih jezika i praktičnu nastavu. Bilo je riječi o načinu tretiranja plagijarizma, kada je saopšteno i da je u planu izrada posebnog zakona o plagijarizmu, kao i da je saradnja sa Centrom za građansko obrazovanje na ovu temu značajna.

Gđa Uljarević je kao posebno važnu istakla transparentnost procedura u vezi sa akreditacijom fakulteta, kao i reviziju rada visokoškolskih ustanova, u cilju njihovog kvalitetnog poslovanja koje mora biti otvoreno za javnost. Ministar Šehović saglasio se da je princip transparentnosti apsolutni imperativ funkcionisanja u visokom obrazovanju i obrazovnom sistemu uopšte, te istakao da će se, u saradnji sa zainteresovanim stranama, raditi na rješenju koje će podržati puno sprovođenje ovog principa u praksi.

Predložen je i niz zajedničkih aktivnosti na polju edukacije, koje bi za cilj imale kontinuirani napredak u obrazovanju, kreiran na osnovama zajedničkih napora svih društvenih činilaca, uključujući civilni sektor. Sastanak je zaključen izražavanjem uvjerenja u buduću plodonosnu i konstruktivnu saradnju.