ART SLAJDER

OSKAR: Trijumf ,,La La Land”-a, gaf Bitija

Šazel (foto: Jordan Strauss/Invision/AP)

Nagrade Američke Akademije za film i nauku ,,Oskar” dodijeljene su rano jutros po našem vremenu u losanđeleskom ,,Dolbi teatru” 89. put. Očekivano, trijumfovao je Šazelov ,,La La Land” (najbolji režiser, najbolja glavna glumica, najbolja scenografija, najbolja fotografija, originalna muzika, originalna pjesma) koji se po rekordu nominacija, 14, bio izjednačio sa ,,Sve o Evi” iz 1950. godine i ,,Titanikom” iz 1997. Po osam nominacija imali su ,,Moonlight”, reditelja Berija Dženkinsa i ,,Arrival”, Denija Vilneva.
Veče je počelo pjesmom Džastina Timberlejka ,,Can't stop the feeling“ iz crtaća ,,Trolls“.
– Oh, sjajno, dobio sam stojeće ovacije – kazao je nakon aplauza namijenjenog Timberlejku voditelj programa Džimi Kimel i salom se zaorio smijeh.
Stojeće ovacije dobila je i Meril Strip, kao i 99-godišnja matematičarka i fizičarka Ketrin Džonson uz koju je bila glumica Taradži P. Henson koja je glumi u ostvarenju ,,Hidden figures“, ali i Širli Meklejn, te Majkl Džej Foks i Kejsi Aflek.
– Hvala, to je najljepši prijem koji sam imala u 250 godina – kazala je 82-godišnja Meklejn.
Prva nagrada otišla je odličnom Maheršali Aliju za sporednu ulogu u filmu ,,Moonlight“.
– Zahvaljujem učiteljima. Rekli su mi da pri igranju uloga nije riječ o meni, već o likovima. Bitni su oni. Hvala svima, posebno supruzi, dobili smo kćerku prije četiri dana. Hvala joj što me je trpjela kroz sav ovaj proces i što mi je pomogla da prođem kroz njega – kazao je Ali i zaslužio aplauz od svih u sali.


Priređeno je iznenađenje turistima koji su imali turu kroz Holivud. Oni su uvedeni u samu salu gdje su se fotografisali sa svima u prvom redu ,,Dolbi teatra”. Prvi su im dobrodošlicu poželjeli Nikol Kidman i Rajan Gosling. Jedna dama od Dženifer Aniston dobila je naočare za sunčanje, dok je gospodinu Gosling dao slatkiš koji su dobio kao poklon na ceremoniji. Denzel Vašington se slikao sa njima, grlili su Meril Strip, dok je jedan gospodin dobio i priliku da se fotografiše sa Alijem, držeći u ruci njegovog ,,Oskara”. Dženifer Aniston je najavila ,,In Memoriam” jedva suzdržavši suze, dok su se uz prelijepo pjevanje Sare Bareils rijeđali likovi i imena, uz citate, svih koji su ih napustili protekle godine.
Bilo je ovo veče puno emocija i snažnih poruka. Veče u kojem je oboren rekord po uručenim ,,Oskarima” Afro-Amerikancima na ovoj ceremoniji u jednoj noći.
Voren Biti uradio je nešto što nikom nije pošlo za rukom u kategoriji za Najbolji film na dodjeli ,,Oskara”. Biti je pročitao ,,La La Land”, počeli su govori, a onda jedan od govornika rekao je, pokazujući kovertu: ,,Najbolji film je ,,Moonlight”. Biti se crvenio i kazao da je zapravo na koverti stajalo prvo: ,,Ema Stone, La La Land”.


– Znao sam da ću zeznuti ovu ceremoniju – kazao je Kimel na kraju i opet zaslužio aplauz.


Ovo su dobitnici:
Najbolji film
,,Moonlight”
Režija
Dejmijen Šazel za ,,La La Land”. On je sa 32 godine najmlađi nagrađeni režiser u istoriji dodjele ,,Oskara”.
– Ovo je film o ljubavi. Imao sam sreće da osjetim ljubav. Hvala ti – kazao je Šazel.
Najbolji glumac
Kejsi Aflek za ,,Manchester by the sea”.
– Jedan od prvih ljudi koji me je naučio da glumim jeste Denzel Vašington. Hvala ti, hvala Akademiji, ovo mi puno znači. Hvala majki i ocu što su vjerovali u mene. Bene, volim te, ti to znaš – rekao je Aflek.
Najbolja glumica
Ema Stoun za ,,La La Land”.
– Natali, Izabel, Meril, Rut, vi ste svi izvanredne i ugledam se na vas – kazala je Stoun, uz zahvalnost porodici i ekipi ovog filma, posebno Rajanu Goslingu.
Najbolji glumac u sporednoj ulozi
– Maheršala Ali (Moonlight)
Najbolja glumica u sporednoj ulozi
– Vajola Dejvis (Fences) koja je svojim nadahnutim govorom rasplakala i kolege u publici. Ovo je njen prvi ,,Oskar”. Dejvis je ušla u istoriju kao prva Afro-Amerikanka sa osvojenim ,,Oskarom”, ,,Emijem” i ,,Tonijem”.


Najbolji strani film
,,The salesman”, Iran. Režiser Asgar Farhadi nije došao iz solidarnosti sa Iračanima i svima kojima je zabranjen ulazak u SAD, saopšteno je u pismu.
Najbolji scenario adaptiran po literarnom predlošku
Beri Dženkins i Tarel Alvin Mekrejni za ,,Moonlight”. I upravo su oni te večeri stvorili istoriju, jer su ispisali rekord u osvojenim ,,Oskarima” Afro-Amerikanaca u jednoj večeri.


Najbolji originalni scenario
Prvi ,,Oskar” za Keneta Lonergana za ,,Manchester by the sea”.
Najbolji dugometražni dokumentarni film
,,OJ: Made in America”, režisera Ezre Edelmana i Kerolajn Voterlo, ujedno najduži ikada nominovani jer traje 7 sati i 47 minuta
Dokumentarni kratkometražni film
Orlando fon Ajnzidel i Džoana Natasegara za ,,The White Helmets”. Filmadžiji Kalebu Katibu juče je zabranjen ulazak u SAD. Vrijedi pomenuti da je ovaj hrabri 21-godišnji mladić rizikovao život snimajući ovo ostvarenje.
– Molim sve da ustanu i da podsjetimo ljude u Siriji da brinemo. Spasivši jedan život, spasili ste čovječanstvo – poručio je Ajnzidel, uz citat iz ,,Kurana”, primajući prvi ,,Oskar” u karijeri.
Kratkometražni animirani film
Alan Bariljaro i Mark Sondhajmer za ,,Piper”. Bariljaro je poželio da uvijek imamo hrabrosti da se suočimo sa strahovima.
Najbolji animirani film
Bajron Havard, Rič Mur i Klark Spenser, ,,Zootopia”
Kratkometražni igrani film
Kristof Deak i Ana Udvardi za ,,Sing”
Montaža
Prvi ,,Oskar” za Džona Gilberta za ,,Hacksaw Ridge”
Montaža zvuka
Silven Belmar za ,,Arrival”
Miks zvuka
Kevin O’Konel, Endi Rajt, Robert Mekenzi i Piter Grejs za ,,Hacksaw Ridge”


Originalna muzika
Džastin Hervic za ,,La La Land”. Ovo je njegov prvi ,,Oskar”.
Originalna pjesma
Džastin Hervic, Bendž Pasek i Džastin Pol za ,,City Of Stars – La La Land”. Svima je to prvi ,,Oskar”.


Scenografija
Dejvid Vasko i supruga Sendi Rejnolds-Vasko, ,,La La Land”
Vizuelni efekti
Robert Legato, Adam Valdez, Endrju R. Džons i Den Lemon za ,,The Jungle Book”
Fotografija
Linus Sandgren za ,,La La Land”
Kostim
Kolin Atvud za ,,Fantastic Beasts and Where to Find Them”
Šminka i frizura
,,Suicide Squad”. Alesandro Bertolaci posvetio je svoju nagradu imigrantima, dok je Đorđo Gregorini priznanje posvetio preminuloj supruzi. Nagradu je primio još i Kristofer Nelson.
B.R.

kud duga