DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO RADA: Usvojeno 13 djece sa invaliditetom

U Crnoj Gori je u posljednjih pet godina usvojeno 33 djece, od kojih je 13 bilo sa smetnjama u razvoju, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja  “Danu”.

Najviše djece usvojeno je u 2013. i 2014. godini po 10, 2012 sedmoro, 2015 – jedno, a tokom 2016 petoro. Trenutno je u Dječjem domu Mladost u Bijeloj 91 dijete.

-Usvojioci su najčešće bračni parovi koji nemaju svoju djecu. Budući usvojitelji moraju biti starosne dobi između 30 i 50 godina, dok jedan od njih može biti stariji samo u izuzetnim okolnostima. Razlika u godinama između usvojitelja i djeteta ne može biti manja od 18 i veća od 50 godina. Status usvojiteljske porodice može dobiti porodica koja ispuni uslove propisane zakonom i koja u toku pripreme i procjene pokaže da može razumjeti i na najbolji mogući način zadovoljiti individualne potrebe djeteta-objašnjavaju u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

U tom resoru pojašnjavaju da djecu iz Crne Gore mogu usvojiti stranci, kao i samci.

-Samci mogu da usvoje dijete ukoliko ne postoji bračni par koji želi da ga usvoji i ukoliko stručni tim procijeni da je to u najboljem interesu djeteta- kažu u ministarstvu, dodajući da se nikada do sada nije desilo da se usvojeno dijete vrati u dom.

 

Izvor: Dan/cdm.me