MAGAZIN PREPORUKA

ZBOGOM, ,,WALDORF ASTORIJO”!: Kad bogataši uzmu stvar u svoje ruke, tu spasa za hotel star 86 godina nema (video)

Foto: Karsten Moran for The New York Times

Zbogom veličanstveni lobi u art deko stilu, slavne osobe na koje ste mogli naići u liftu njegove ,,kule”: ,,Waldorf Astoria”, legendarni njujorški hotel, među najpoznatijim u svijetu, se zatvara u srijedu poslije 86 godina rada.
Od Merilin Monro do Grejs Keli, od američkog predsjednika Herberta Huver (1929-1933) do Baraka Obame (2009-2017), preko svih lidera svijeta koji su tu odsjeli tokom godišnje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, boravilo je u ovoj zgradi na Park Aveniji u srcu Menhetna. U restoranu ovoga hotela stvorena su jaja ,,benedikt” (Eggs Benedict) i čuvena satala ,,voldorf” (Waldorf salad), a u predvorju se nalazi klavir Kola Portera, marke ,,steinway”. ,,The New York Times” donosi priču o Alisteru Gibsonu koji je rezervisao sobu kako bi u ovom hotelu odsjeo posljednji put pred konačno zatvaranje.
Hotel je otvoren 1. oktobra 1931. godine, a specifičan je po probranim sobama i luksuznim toaletima (u art deko stilu sve do ručki na vratima), u kojima je boravila lista slavnih i moćnih iz čitavog svijeta.
Poslije 86 godina, hotel sa više od 1.400 prostorija, u kojem je izmišljena 24-satna posluga u sobi, najveći na svijetu u doba otvaranja, sprema se za veliko renoviranje.
Kineska osiguravajuća komapnija ,,Anbang” koja ga je otkupila od lanca ,,Hilton” 2014. za 1,95 milijardi dolara, pokreće velike radove renoviranja od 1. marta koji bi trebalo da traju najmanje dvije godine.
Nije poznat službeni plan, ali bi se veliki dio hotela trebalo pretvoriti u luksuzne apartmane, isplativije, s nizom trgovina u prizemlju, prepuštajući hotelskom dijelu samo mali dio.
Uostalom, pogledajte kako izgleda unutrašnjost ovog hotela u Njujorku:

Izvor: Avaz.ba