PREPORUKA SPORT

NOŽ U LEĐA: Ova četiri igrača sredila su otkaz Ranijeriju

Foto: Reuters/24sata.hr

Klaudio Ranieri otkaz je dobio devet mjeseci nakon senzacionalne titule, piše Marko Šnidarić za 24sata.hr.

Pokorio je jednu od najjačih liga svijeta sa slabašnim Lesterom koji se sezonu prije toga na jedvite jade spasio ispadanja, da bi ga klub šutnuo između dvije utakmice nokaut faze Lige šampiona i to na nagovor igrača.

Engleski tabloid ,,The Sun” otkrio je imena četvorice igrača Lestera koji su bili na sastanku s čelnicima kluba dan prije nego je Ranieri dobio otkaz. Navodno su upravo oni tražili da Ranieri ode, a ovo je bio četvrti sastanak na kojem su pokušavali da srede otkaz treneru koji ih je proslavio, piše engleski tabloid.

Prvi takav sastanak imali su s direktorom Džonom Radkinom još u decembru prošle godine. Navodno su igrači nakon niza loših rezultata u engleskom prvenstvu izgubili poštovanje prema treneru pa su mu zabili nož u leđa.

Radi se o Džejmiju Vardiju, Kasperu Šmajhelu, Vesu Morganu i Marku Olbrajtonu, igračima kojima je Ranieri prošle sezone podigao vrijednost za stotine hiljada eura. Ovo mu je valjda hvala. Sramota.

Apsurd je i da je Lester potjerao trenera i to usred Lige šampiona, dok još ima aktivan rezultat za prolazak u četvrtfinale. Italijan je postao bivši odmah nakon poraza od Sevilje (2-1), a još je apsurdnije da su mu otkaz sredili igrači kojima je bio Bog prije nepunu godinu kad su ih dočekale stotine hiljada ljudi prilikom proslave titule.

– Nakon povratka iz Sevilje, otišao sam kući. Poslije nekog vremena nazvao me je direktor Radkin i zamolio me je da vodim ekipu u sljedećoj utakmici. Bio sam šokiran. Deset minuta kasnije klub je objavio da je raskinuo saradnju s Ranierijem – otkrio je pomoćni trener Kreg Šekspir.

Ranieri se oprostio s igračima, a nešto kasnije i s navijačima.

Napisao je emotivno pismo koje su prenijeli engleski mediji.

– Moj san je umro. Nakon euforije i osvajanja titule, sve što sam sanjao je da ostanem u Lesteru, klubu koji ću zauvijek voljeti. Nažalost, to se nije ostvarilo. Nikad ovo neću zaboraviti – napisao je između ostalog Ranieri.

Izvor: 24sata.hr